E-2 Vizesi Bir Yeşil Karta “Götürür” mü?
E-2 ile EB-5 vizeleri arasında çok sayıda fark bulunmaktadır. Örneğin, E-2 vizesi bir göçmen olmayan vizesidir, bu nedenle de E-2 vizesine başvurduğunuz zaman yeşil karta başvurmuş olmazsınız. Ayrıca, AB-5 göçmen (yeşil kart) vizesinin aksine E-2 vizesinin bir ülke zorunluluğu bulunur ve üye ülkelerden birinin vatandaşı değilseniz buna başvuramazsınız. Buna ek olarak, E-2 vizesi çok daha küçük bir yatırım meblağı gerektirir (firmamız 100.000$ kadar düşük yatırımlarla E-2 vizelerini işleme koymuştur) ve EB-5 göçmen vizesi, yatırım yaptığınız yere göre 500.000$ ile 1.000.000$ arasında yatırım gerektirir. Dahası E-2 yatırımcısının kurdukları ya da satın aldıkları şirkette aktif rol almaları gerekirken EB-5 vizesinde bölgesel merkezler yoluyla az çok daha pasif bir yatırım mümkündür.
Bir E-2 vizesi göz önünde bulundurulurken sıklıkla ele alınan dezavantajlardan biri de E-2 vizesinin “bir yeşil karta götürmemesidir”. Bu sıklıkla bir dezavantaj olarak görülse de, göçmen olmayan vizelerinin hiçbirinin yeşil kart alımına katkıda bulunmaması nedeniyle bu çok anlamlı bir beyan değildir. (Yani H1-B, L-1, O-1, TN, vb.). Bunun yerine, herhangi bir göçmen olmayan vize için başvuru sahibinin kendisine uygun bir yeşil kart kategorisi bulması (yani EB-5 ya da aile temelli) ve daha sonra yeşil kart başvurusu yapması gerekir. Dolayısıyla, E-2 vizesi için sıklıkla dile getirilen “sınırlama” aslında bir istisna değildir. Uygun olabilecek bazı yeşil kart kategorileri arasında şunlar yer alır:
- EB-5 (yatırımcı vizesi)
- Evlilik temelli yeşil kart
- Aile temelli yeşil kart
- İstihdam temelli yeşil kart (yani bir şirketin size sponsor olması)
- EB-1 (Olağanüstü yetenek; kendinize sponsor olabilirsiniz)
- EB-2 Ulusal Çıkardan Feragat (kendinize sponsor olabilirsiniz)
Burada önemli olan ise hiçbir göçmen olmayan vizesinin bir yeşil kart ile sonuçlanmaması, ancak E-2 statünüz devam ederken yukarıdaki herhangi kategoride başvuru yapabilecek olmanızdır.
Bununla birlikte, E-2 vizesinin “çift amaçlı” bir vize olmadığını unutmamalısınız, bu nedenle E-2 statüsündeyken bir yeşil kart başvurusu yapacaksanız başvurularınızın zamanlamasını dikkatle ayarlamalı ve yenileme, ülkeye giriş ve çıkışlarınızı doğru şekilde planlamalısınız. Bunu belirttikten sonra, göçmenlik görevlileri yıllardan beri E-2 statüsündekiler için yeşil kart vizelerini işleme koymaktadır. Açıkça söylemek gerekirse, yatırımcının bir E-2 vizesi alarak kurduğu bir işletmenin nihayetinde 10 tam zamanlı elemanı olan bir milyon dolarlık kuruluşa dönüşecek başarıyı göstermesi halinde yatırımcı, vize statüsünü E-2 vizesinden EB-5 yeşil kart olarak değiştirmek için uygun olabilir. Benzer şekilde, E-2 vizesi sahibi kişi hak kazanabilecek olması halinde aile temelli yeşil kart kategorilerine de başvurabilir.
Nitelikli bir göçmenlik avukatı ile birlikte çalışmanın gerekliliğinin yanı sıra bu makalenin söylemek istediği şey, mevcut E-2 yatırımcısını herhangi diğer istihdam ya da aile temelli göçmenlik başvurusundan (yeşil kart) faydalanmaktan alıkoyan hiçbir şey olmadığıdır.