Chat with us, powered by LiveChat

E-2 Vizesi Gereklilikler/Hak Kazanma

E-2 Vizesi, bir iş kurma ve bu işletmenin operasyonlarını yönetmek için ABD’de yaşamak isteyen yabancı uyruklu kişiler için mevcut bir Vize Sınıfıdır.  Bu işletme küçük ya da büyük olabilir ve E-2 Vizesi bir iş kurmak isteyenler için harika bir Vize seçeneğidir.  Başvuru sahiplerinin bu Vizeyi alabilmeleri için aşağıdaki gereklilikler/hak kazanma bölümünde verilen gereklilikleri karşılamaları gerekir.

Gereklilikler/Hak Kazanma

E-2 Vizesinin başlıca 6 temel gerekliliği bulunmaktadır:

1.      Anlaşmalı Bir Ülke Vatandaşı Olmalısınız
E-2 Yatırımcı Tüccar Vizesi sadece ABD’nin Anlaşmalı olduğu ülkelerden gelen kişiler için mevcuttur.  Birçok Batılı ülke bu listeye dahildir ama aynı zamanda Afrika, Asya ve Orta Doğudan ülkeler de bu listede yer alır.  Bu listedeki ülkelerin tam listesi USCIS web sitesinde bulunabilir.
2.      Yatırım Yapmış ya da Yatırım Yapma Sürecinde Olmalısınız
Testin bu bölümünün karşılanması için üç gerekliliği karşılamalısınız.

i) Kullanılan Fonların Meşru Sahibi Olduğunuzun ve Bunlar Üzerindeki Kontrolünüzün Kanıtlanması

Yasal yollarla elde etmiş olduğunuz fonları yatırım olarak kullanmalısınız.  Kuruşu kuruşuna muhasebe gerekli olmasa da Devlete ya bu parayı biriktirmiş olduğunu, bu paranın size hediye olarak verilmiş olduğunu ya da parayı meşru yollarla kazanmış olduğunuzu kanıtlamanız gerekir.  Vergi beyannameleri, banka hesap ekstrekeri, yatırım hesapları, vb. de dahil olmak üzere bu gerekliliği tatmin edecek çeşitli kanıtlama yöntemleri bulunmaktadır.  Kayıtlara kolaylıkla ulaşılamaması ya da ülkede üst düzeyde yolsuzluk olması halinde bazı ülkeler için bu bir sorun olabilir.  Şahsen ben başvurumu yaptığım zaman devlete 10 yıllık vergi beyannamelerimi, mevcut W-2 statümü, 401K yatırım beyannamelerimi ve banka hesap ekstrelerimi gösterdim.

ii) Tüm Fonlar “Risk Altında” Olmalı ve Geri Alınamaz Biçimde Yatırılmış Olmalıdır

Yatırımda kullanılan tüm varlıklar zarar etme riski altındaki kişisel varlıklar olmalıdır ve bu, gerçek anlamda kaybedebileceğiniz bir şey olduğu anlamına gelir.  Banka kredisi kullanılabilir ama herhangi zarar halinde zor duruma düşecek olmalısınız ve bu gereklilik ile Vizenizin onaylanmasından önce sözleşmelere imza atmanız ve/veya parayı harcamanız gerekir.  Şahsen başvurumu yaptığım zaman bir yıllık ofis alanı kira sözleşmesi imzaladım ve Vize onaylanmamış olsa dahi yaklaşık 24.000$ ödemem gerekecekti.  Kredi kartı borcu ya da diğer borçlar işletme varlıklarıyla güvence altına alınmış ya da limitet şirket adı altında olduğu sürece bu gibi borçlar risk altındaki paraya dahil edilemez.  Bu hüküm, E-2 Vizesine ilişkin “korkutucu” hükümlerden biridir.

iii) İşletmenin Açılışına Yakın Olmalısınız

Vizen onaylanana kadar müşterilerinden para kabul edemeyecek ya da “iş yapamayacak” olsan da işini açmaya yakın olmalısın.  Bunun ardındaki fikir ise ABD devletinin ABD’de “belki” bir iş açabilecek ya da bir iş açmak “isteyen” kişilerin Vizelerini onaylamak istememesidir.   Bu nedenle, işiniz açılışa hazır bir aşamada olmalıdır.  Bu da bir kira sözleşmesi imzalamış olmanız, işletmenizin banka hesabının açılmış olması, bir web siteniz olması ve işinizi işler hale getirmeniz için gerekli tüm malzemeleri satın almış olmanız gerektiği anlamına gelir.

3.      İşletmeyi Becerilerinizle “Geliştirecek ve Yönlendirecek” Bir Konumda Olmalısınız
Bir işletmeyi yönetecek kişi değilseniz E-2 Vizesi alamazsınız. Ayrıca, Devletin size işletmenizin kârlı olacağı konusunda güvenmesini sağlayacak gerekli yeteneklere sahip olmalısınız. Örneğin, tek deneyiminiz bir restoranda yemek yemiş olmak olsaydı bir restoran açma fikriyle bir E-2 Vizesi alma şansınız daha yüksek olurdu.  Normalde eğitim geçmişiniz ve deneyiminiz bir işletmenin başarılı olmasını sağlayacak bir pozisyonda olduğunuzu gösterir nitelikte olmalıdır.

4.      Yatırımınız Büyük Olmalıdır
ABD Devleti, büyük olduğunu düşündükleri bir tutar belirlememiştir.  Bu nedenle, yatırımınız 15.000$ kadar küçük ya da milyonlar kadar büyük olabilir.  Şahsen 50.000$ kadar yatırdım ama ekipmanlar, mobilya ve diğer ögeler için sadece 13.000$ harcadım.  Ayrıca, döner sermaye olarak şirket hesabıma 35.000$ yatırdım.  Bununla birlikte, şirket hesabında duran paranın bir yatırım olarak kabul edilmediği unutulmamalıdır ama Devlet döner sermayenin makul bir bölümünü yatırımın bir parçası olarak kabule eder. Kuruluşu fazla maliyetli olmayan hizmet odaklı bir işletme kurduğum için bu küçük meblağ yeterliydi.  Eğer bu işletme mesela bir otomobil üreticisi olsaydı, gereken yatırım tutarı çok daha büyük olurdu.   Devlet yaptığınız tüm harcamalarının kaydını görmek isteyeceği için tüm masraflarınızın kaydını tutmanız önemlidir.

5.      Yatırımınız ve İşletmeniz Marjinal Olamaz
Bunun anlamı, işletmenizin sadece siz ve aileniz için bir geçim kaynağı sağlayacak şekilde kurulmuş olamayacağıdır.  5 yıllık büyümeyi gösteren veya gelecekte işçi alma planınızı gösteren bir iş planı hazırlayarak işletmenizin marjinal olmadığını gösterebilirsiniz.

6.      Vize Süresi Sonunda Kendi Ülkenize Dönmeyi Planlıyor Olmalısınız
Bu hükmü yerine getirmek zor değildir ve tek yapmanız gereken vizenizin süresi dolar dolmaz Türkiye’ye dönmeyi planladığınızı gösteren belgeyi imzalamaktır.  Diğer birçok vizenin aksine, Türkiye’de bir tapu sahibi olmak gibi anavatanınızla bağlarınızı göstermeniz gerekmez.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Merkez ofisi:

Contacts: LawAPJ 65 Broadway, Suite 1603 NY 10006 New York TEL: +1 212 693-3355 / FAX: +1 212 430-6797 / E-MAIL: apjlaw@gmail.com

Telefon görüşmesi:

Lütfen bu kısa anketi doldurunuz ve tüm bilgilerin gizli tutulacagindan emin olabilirsiniz. Anket e-mail veya faks yoluyla gönderilebilir The Questionnaire can be sent electronically or by fax +1 (212) 430-6797

Kişisel danışma:

Danismanlik icin lutfen mesai saatleri icinde ofisimizi arayin. +1 (212) 693-3355