Chat with us, powered by LiveChat

Tag: abd avukat

E-2 anlaşmalı tüccar vizesi sahipleri için ABD’de daimi oturum başvurusu yapma olanakları hakkında daha fazlasını öğrenin

 

ABD’de yatırım yapma fırsatı bulduktan ya da E-2 nitelikli işçi vizesi kapsamında yatırımınızı yönetmek için ABD’ye giriş yaptıktan sonra ABD’de daha uzun süreyle kalmak istediğinizi düşünebilirsiniz. Göçmenlik yasaları çerçevesinde, E-2 anlaşmalı tüccar iseniz birçok kanalı kullanarak daimi oturum başvurusu yapabilirsiniz. Bununla birlikte, bilmek isteyebileceğiniz bazı potansiyel aksaklıklar söz konusudur.

Bottom of Form

E-2 Yeşil Kart Sürecinde Ne Beklemeli: Göçmenlik Süreci

ABD’de daimi oturum ve yeşil kart almak için girilecek genel süreç iki büyük adımda incelenebilir. Öncelikle, gerekli niteliklere sahip kişi ya da kuruluş sizin adınıza ABD Vatandaşlık ve Göçmenlik Hizmetleri (USCIS)’ne bir göçmenlik vizesi başvurusu yapar. İkinci olarak, USCIS’in bu başvuruyu onaylaması üzerine ve mevcut bir göçmenlik vize numarası bulunması şartıyla ya ABD’de ya da bir ABD büyükelçiliği veya konsolosluğunda daimi oturum için başvuru yapabilirsiniz. (Bazı kategorilerde bekleme süreleri söz konusudur.)

E-2 statüsündeyken daimi oturum almak için ya gerekli niteliklere sahip bir akrabanızın (aile temelli göçmenlik) ya da işverenin (istihdam temelli göçmenlik) sizin adınıza başvuru yapabileceğini bilmelisiniz.

Bilmeniz gereken diğer husus ise “ikili niyet” adı verilen konsepttir. Diğer çalışma izni içeren göçmenlik dışı statüler gibi E-2 statüsü de ABD’ye girişinize geçici bir süreyle izin verildiği anlamına gelmektedir. Yasalar gereğince, E-2 göçmenlik dışı vizesi sahibinin ilgili işin tamamlanması üzerine vatandaşı olduğu ülkeye geri dönmesi gerekmektedir ve ABD’de daimi olarak kalma niyetine sahip olmamalıdır. Bununla birlikte, yine aynı yasa E-2 göçmenlik dışı vize sahiplerinin ikili niyete sahip olabileceklerini, yani hem ABD’deki iş tamamlandıktan sonra ABD’den ayrılma hem de ABD’de kalmak için daimi oturum alma niyetine sahip olabileceğini söyler. İkili niyet tuhaf bir yasal konsepttir ama bunun etkisini bilmek önemlidir.

Tüm E-2 Başvuru Sahipleri Statü Değişikliği Prosedürünü Kullanamaz

E-2 göçmenlik dışı vize sahipleri için ikili niyetin sonuçlarından biri de, başvuruları onaylandıktan sonra diğer başvuru sahiplerinden daha zorlu bir yol seçmiş olmalarıdır. Genel anlamda, göçmenlik başvuruları onaylanmış olan ve göçmenlik vizesi numarası almış olan kişiler ya bir ABD büyükelçiliğinde veya konsolosluğunda göçmenlik vizesi için başvurarak ya da doğrudan “statü değişikliği” adı verilen sürece girerek yeşil kart alabilirler. Statü değişikliği, süreç sırasında ABD’den ayrılmanız gerekmemesi, görüşmede sizi bir avukatın temsil edebilecek olması ve daha fazla temyiz hakkına sahip olmanız nedeniyle birçok başvuru sahibi için daha uygundur.

Bununla birlikte, E-2 göçmenlik dışı vize sahiplerinin statü değişikliği yoluyla yeşil kart başvurusu yapmaları göçmenlik yasalarıyla yasaklanmıştır — en azından ek olarak I-508 başvurusu yapma adımını atmaksızın.

E-2 anlaşmalı tüccar programı kısmen ABD ile ticaret anlaşmaları yapmış çeşitli ülkeler ve ABD arasındaki ticareti kolaylaştırmak amacıyla oluşturulmuştur. Bunun sonucunda da E-2 statüsü E-2 göçmenlik dışı vize sahiplerine bu ticaret anlaşmasından kaynaklanan belirli yasal haklar sunar. Statünüzü ABD’deyken E-2 vizesinden daimi oturuma çevirmek istiyorsanız bu anlaşmanın sağlamış olduğu haklarınızdan feragat etmeniz ya da vazgeçmeniz gerekebilir. Bunu yapmak için de statü değişikliği başvurusu ile birlikte I-508 Formu, Haklar, İmtiyazlar, Muafiyetler ve Dokunulmazlıklardan Feragat Formunu vermeniz gerekecektir.

E-2 statüsü ile tarafınıza verilmiş haklardan feragat etmek sadece bir formalite değildir. Feragat etmeniz halinde, vergi yükümlülüğü, Türkiye ile ABD arasındaki ticaret anlaşması altında sunulan haklar ve diğer önemli yasal haklar bundan etkilenebilir. Mevcut E-2 statünüz hakkında herhangi sorunuz olması halinde bir göçmenlik avukatı ile iletişime geçin.

Her halükarda, bir konsoloslukta göçmenlik vizesi başvurusu yapmaya karar verir ve ABD’ye E-2 göçmenlik dışı vizesi yerine daimi oturum ile giriş yaparsanız E-2 anlaşma programının belirli yasal haklarından artık faydalanamazsanız.

Aile Temelli Göçmenlik

ABD’de yaşayan bir ABD vatandaşı ya da ABD’de daimi oturuma sahip bir akrabanız var ise bu akrabanız, aile temelli süreç yoluyla daimi oturumunuza sponsor olabilir. E-2 göçmenlik dışı vize sahibi kişi, yukarıda belirtmiş olduğumuz statü uyarısı geçerli olmak üzere bu süreçten geçebilir. E-2 başvurusu sahipleri için ikili niyet söz konusu olması sayesinde bir akrabanızın sizin için göçmenlik vizesi başvurusu yapması halinde E-2 statünüzü kaybetmekten endişelenmenize gerek kalmaz.

 

İstihdam Temelli Göçmenlik

E-2 göçmenlik dışı vize sahibi olarak ABD’de daimi oturum için ABD’li bir işverenin de size sponsor olması mümkündür. Gelecekteki işvereniniz başvuru sürecinden geçerken ikili niyet ilkesi sayesinde ABD’de E-2 vizesi sahibi olarak kalmanız mümkün olacaktır.

Kılavuzlarımızda daha detaylı olarak anlattığımız üzere istihdam temelli göçmenlik uzun bir süreçtir. İstihdam tipine, eğitime ve o pozisyon için gerekli deneyime ve diğer faktörlere bağlı olarak gelecekteki işvereninizin sizin için bir başvuru yapmadan önce “Çalışma Sertifikası” adlı bir süreci tamamlaması gerekebilir.

Çalışma Sertifikası, ABD Çalışma Bakanlığı tarafından denetlenen bir “market testidir.” Bu süreç, gelecekteki işvereninin tamamlaması gereken ve o pozisyon için bir dizi işçi bulma çabalarını belgelemesi gereken bir süreçtir. Bu sürecin ardındaki neden ise ABD’de bulunan hiçbir ABD vatandaşının ya da daimi oturuma sahip kişinin bu işi tatmin edici bir şekilde yapamayacağından emin olmaktır. Bu işe alım sürecinin tamamlanması üç ay sürer ve işvereninizin Çalışma Bakanlığına yapacağı başvurunun onaylanması ekstra üç ay alabilir. E-2 statüsü ile ABD’de iki seneye kadar kalabilecek olmanız nedeniyle işvereninizin Çalışma Sertifikası işlemlerinin zamanlaması dikkatle düşünülmelidir.

Diğer istihdam temelli göçmenlik vize başvuruları arasında EB-1 sınıflandırması (“Olağanüstü Yetenekli Yabancılar” veya “Çok Uluslu Şirket Yöneticileri” için) ve becerileri, bilgileri ya da yeteneklerinin ABD’de arandığını gösterebilen yabancı uyruklu kişiler için Ulusal Çıkar Feragatı (NIW) yer almaktadır. Bu kategoriler Çalışma Sertifikası sürecini gerektirmese de bunlar için aranan nitelikler son derece özeldir. EB-1 ya da NIW sınıflandırması için gerekli niteliklere sahip olabileceğinizi düşünüyorsanız bir göçmenlik avukatı ile iletişime geçin.

E-2 Statüsü ve Kendi Başvurusunu Yapma

Göçmenlik kanunları, göçmenlik başvurusu yapan işverenin kendisi için istihdam temelli göçmenlik başvurusu yapmasını yasaklamıştır.

E-2 anlaşmalı tüccar olarak ABD’de bulunan bir işletme ya da diğer girişim için yapılan bir yatırımı yönetmek ya da geliştirmek için ABD’ye girişinize izin verilir. İlgili işletme ya da girişim üzerinden hareket ederek aynı anda başvuru yapmadığınız sürece bu şirket sizin için bir istihdam temelli göçmenlik başvurusu yapabilir. E-2 yatırımcılarının sıklıkla ABD’deki bu şirket ya da girişimin sahibi ya da yöneticisi olmaları nedeniyle bu ayrımı kanıtlamak zor olabilir.  E-2 vizesinden yeşil karta geçiş için bir E-2 göçmenlik avukatı ile görüşün.

EB-5 Göçmenlik Kategorisi

E-2 yatırımcısı olarak büyük bir sermayeye erişiminiz olabilir ve bu sermaye ile Amerika Birleşik Devletleri’ne yatırım yapmak isteyebilirsiniz. EB-5 göçmenlik kategorisi, ABD’de bulunan ve en az on ABD vatandaşı ya da daimi oturum sahibi kişi veya göçmene tam zamanlı istihdam sağlayan ABD’de bulunan bir şirket ya da girişime 500.000$ ile 1.000.000$ arasında bir sermaye yatırımı yapan yabancı uyruklu kişilere daimi oturum ve yeşil kart imkanı sunmaktadır. Gerekli tutar, yatırım yapılacak işletme ya da girişimin bulunduğu coğrafi bölgede mevcut işsizlik oranına bağlı olacaktır.

USCIS, EB-5 programı kapsamında yapılan tüm yatırımları dikkatle inceler ve gerekliliklere uyumdan emin olarak dolandırıcılığı önler. EB-5 kategorisinin gereklilikleri açıkça anlaşılabilir olsa da uyum süreci karmaşık olabilir. EB-5 programı yoluyla daimi oturum almak istiyorsanız bir EB-5 göçmenlik avukatına danışın.

F-1 Öğrenci Vizesi Başvurusu

F-1 öğrenci vizesi, Amerika Birleşik Devletleri’nde okumak isteyen öğrenciler arasında en sık kullanılan vizedir. Eğitimlerini itibarlı bir okul ya da üniversitede devam ettirmek isteyen yabancı öğrencilerin ABD’ye giriş yapmaları için verilen geçici bir vizedir. Amerika Birleşik Devletleri 2012 senesinde 486.000 yeni F-1 vizesi vermiştir. Bu rakam bir öncesi senin iki katıdır.

F-1 Öğrenci Vizesi Başvurusu

F-1 Öğrenci vizesi başvuru adımları, başvurunuzu yapmaya karar verdiğiniz ABD büyükelçiliği ya da konsolosluğuna göre farklılık gösterebilir. Seçtiğiniz ABD büyükelçiliği ya da konsolosluğuna özel gereklilikleri görmek için USEmbassy.gov adresini ziyaret edin.

Bir F-1 öğrenci vizesi alma sürecine başlamak için şunları yapmanız gerekecektir:

  • Form DS-160 Online Göçmenlik Dışı Vize Başvuru Formunu doldurun. Bu başvuru formunun onaylama sayfasını yazdırın ve bu sayfayı F-1 öğrenci vizesi görüşmenize getirin.
  • Fotoğrafınızı Yükleyin Fotoğraf gerekliliklerinitakip edin ve online başvuru ile birlikte fotoğrafınızı gönderin.

Online başvurunuzu doldurduğunuz zaman ABD Büyükelçiliği ya da Konsolosluğundan bir görüşme günü alabilirsiniz. İkametgahınızın kayıtlı olduğu yere yakın bir lokasyonda görüşme tarihi almak en iyi seçim olacaktır. Lokasyon ve çalışma saatlerine bağlı olarak görüşme bekleme sürelerinin uzun olabilmesi nedeniyle F-1 öğrenci vizesine vakit kaybetmeden başvurun.

F-1 Öğrenci Vizesi Gereklilikleri:

  • Seçilen eğitim programının akredite akademik eğitim programı, bir dil eğitimi programı ya da bir mesleki eğitim programı olması gerekmektedir.
  • Öğrencinin seçmiş olduğu okul hem Öğrenci Değişimi ve Ziyaretçi Öğrenci Programı hem de Göçmenlik ve Gümrük Teşkilatı tarafından kabul edilmiş olmalıdır.
  • Öğrenci, tam zamanlı bir programa kaydolmuş olmalıdır.
  • Öğrenci İngilizce dil yeterliğinin olduğunu kanıtlayabiliyor olmalı ya da bu yeterliğe erişmeye yönelik kurslara kaydolmuş olmalıdır.
  • Öğrenci, öğrenim süresi boyunca finansal olarak bağımsız olmaya yeterli paraya sahip olmalıdır.
  • Öğrenci yurtdışında almış olduğu oturumdan vazgeçmemelidir.

F-1 Öğrenci Vizesi için Gerekli Belgeler:

F-1 öğrenci vizesi görüşmesi öncesinde edinmeniz ve görüşme tarihinde yanınızda götürmeniz gereken bazı belgeler bulunmaktadır. Bu belgeleri yanınızda bulundurmamak F-1 öğrenci vize başvurunuzun kabul edilmesini tehlikeye atabilir.

  • Geçerli Pasaport– Pasaportunuz, ABD’de kalacağınız sürenin sonundan altı ay daha uzun süreyle geçerli olmalıdır.
  • Göçmenlik Dışı Vize BaşvurusuForm DS-160 onay sayfası
  • Başvuru ücretinin ödendiğine dair makbuz
  • Fotoğraf – Online göçmenlik dışı vize başvurunuzu doldururken fotoğraf yüklemeyi başaramadıysanız görüşmeye yanınızda ilgili gerekliliklere uygun bir basılı fotoğraf getirmelisiniz.
  • Göçmenlik Dışı (F-1 ya da M-1) Öğrenci Statüsüne Uygunluk Sertifikası Form I-20– Kayıt yaptırdığınız okul, bilgilerinizi SEVIS veritabanına girdikten sonra size SEVIS tarafından oluşturulmuş bir Form I-20 gönderecektir. Siz ve okul yetkilisi bu I-20 Formunu imzalamalıdır.

EK BELGELER

  • Akademik hazırlık durumunuzun kanıtı, şunlar gibi:
    • Transkriptler, diplomalar, dereceler ya da gitmiş olduğunuz okullardan belgeler
    • ABD’de kaydolduğunuz okul tarafından talep edilmiş olan standartlaştırılmış test sonuçlarınız.
  • Öğrenimin tamamlanması üzerine ABD’yi terk edeceğinize dair beyanınız.
  • Tüm eğitim, geçim ve seyahat masraflarınızı nasıl karşılayacağınıza dair belgeler.

F1 Vize Görüşmesi

F-1 öğrenci vizesi görüşmesinde parmak iziniz alınacak ve bir dosyaya kaydedilecektir. Konsolosluk çalışanları, başvurmuş olduğunuz bu vize kategorisi için gereklilikleri yerine getirip getirmediğinizi belirleyecektir. Görüşmeden sonra vizeniz idari süreçten geçebilir ve bu süreç görüşme sonrasında yaklaşık 60 gün içerisinde tamamlanır.

F-1 öğrenci vizesinin onaylanmasından sonra vizenizin tahminen ne zaman hazır olacağını görmek için vize işlem süresini kontrol edebilirsiniz.

 

F-1 Öğrenci Vizesi Çalışma İzni:

F1 vizesi almış olan öğrencilerin ilk senelerinde kampüs dışında çalışmalarına izin verilmez. Bununla birlikte, belirli düzenlemelere tabi olmak şartıyla kampüs içerisinde çalışabilirler. Öğrenci ilk senesini tamamladıktan sonra, öğrenim gördükleri alan ile ilişkili olmak koşuluyla kampüs dışında belirli iş seçeneklerini değerlendirebilir.

 F-1 Vizesi nasıl Yeşil Kart ile değiştirilir

ABD’ye iş, aile ya da öğrencilik yolu ile giriş yapmış olan çok sayıda kişi bu ülkede daimi olarak kalmak istemektedir. Bununla birlikte, göçmenlik dışı vizeden bir göçmenlik vizesine (yeşil kart) geçiş yapmak özellikle belirli vizeler için göründüğü kadar kolay değildir. Bunun nedeni ise “ikili niyet” olarak adlandırılan ve belirli bir vizeye sahip olan kişinin göçmenlik dışı statüdeyken yasal yollarla daimi oturum yolu arayabilmesine izin veren özelliktir.

H-1B ve L-1 gibi bazı vizeler ikili niyet içerirken diğerleri içermez. F-1 de bu talihsiz vizeler arasındadır. F-1 statüsündeyken yeşil kart başvurusu yapmak sadece yeşil kart başvurunuzun reddedilmesine sebep olmakla kalmaz aynı zamanda bir statü ihlali olarak kabul edilir ve ABD’ye yeniden girişin geçici olarak yasaklanması ile sonuçlanabilir.

Sorulacak soru şudur: ABD’ye F-1 statüsü altında giriş yapmışsanız bir yeşil kart alabilir misiniz?

Bu sorunun yanıtı evet olacaktır, ancak burada yapılacak şey F-1 vizesinden doğrudan yeşil karta geçiş değildir. Öğrencinin yapması gereken ilk şey, F-1 statüsünün izin verdiği ve ikili niyete sahip başka bir göçmenlik dışı vize statüsüne geçiş yapmaktır. Göz önünde bulundurulabilecek bazı seçenekler H-1B, E-1/E-2, L-1 ve O-1 vizeleri olmaktadır. Bu vizelerin herhangi biri için gerekli niteliklere sahipseniz, o halde yapmanız gereken tek şey gerekli ücretleri ödeyerek gerekli dokümanlar ile birlikte I-129 başvurusu yapmaktır. Eğer H-1B seçilecek olursa görüşme kotası dolayısıyla belirli şartlara tabi yıllık lotoya katılmanız gerekecektir.

İkili niyete sahip vizenizi aldıktan sonra vakit kaybetmeden yeşil kart başvurusu yapabilirsiniz. Hangi yeşil kartın niteliklerinize en uygunu olduğunu belirlemelisiniz. İş deneyimi kısıtlı genç bir öğrenciyseniz EB-3 vizesini göz önünde bulundurabilirsiniz. Eğer hayatınızın ilerleyen yıllarında okumaya devam ettiyseniz ve yüksek lisans derecesi aldıysanız EB-2 daha iyi bir seçenek olabilir.

Siz veya işvereniniz yeşil kart başvurusunu yaptıktan sonra öncelik tarihiniz çıkana kadar beklemeniz gerekir. Bu tarih, USCIS’in başvurunuzu aldığı tarihtir. Dışişleri Bakanlığının yayınladığı aylık vize bültenini kontrol etmelisiniz. Yeşil kartınızın son eylem tarihi ve menşe ülke öncelik tarihinizle eşleşir ya da bu tarihi geçerse tarihiniz çıkar ve sizin için bir vize numarası mevcut hale gelir.

Bu noktada iki seçeneğiniz vardır. ABD’de göçmenlik dışı bir statü ile bulunduğunuz için statü değişimi amacıyla I-485 başvurusu yapabilirsiniz. Bu ortalama altı ay kadar sürer ve maliyetli olabilir. Diğer yandan, konsolosluk sürecine girmeyi seçebilirsiniz ve bu da bir DS-260 başvurusu doldurmanızı ve bunu görüşme için memleketinizdeki ABD Konsolosluğa ya da Büyükelçiliğe götürmenizi gerektirir. Bu süreç zahmetli görünebilir ama konsolosluğunuzdaki iş hacmine bağlı olarak daha hızlı bir seçenek olabilir.

Eğer I-485 başvurunuz kabul edilir ya da konsolosluk görüşmeniz iyi giderse yasal daimi oturum alırsınız ve yeşil kartınız adresinize gönderilir.

Göçmenlik Avukatlarımız Size Nasıl Yardımcı Olabilir:

Başvuru yapacak kişi ABD’de daha uzun süreyle kalmak istiyorsa göçmenlik avukatlarımız size F-1 Vizesi yenileme sürecinde yardımcı olmak için gerekli bilgi ve deneyime sahiptir.  Andrew P Johnson Hukuk Bürosu CPT, OPT, STEM uzatma, vize değişikliği ve Cap Gap Kuralı kullanarak istihdam uzatma dosyalarında da size danışmanlık sağlayacaktır. Başvuru sahibi F-1 statüsü alırsa, eşi ve evlenmemiş yirmi bir yaş altı çocukları F-2 Vizesi almaya hak kazanacaktır. Konusunda uzman avukatlarımız size yardımcı olmaya hazırdır.

Andrew P Johnson Hukuk Bürosu size F-1 Vizesi almanızda yardımcı olacaktır ve mevcut en iyi stratejiyi belirlemek için engin deneyime sahiptir. Göçmenlik avukatlarımız size mümkün olan en iyi hizmeti vermek için kişiselleştirilmiş bir hizmet sunacaktır. F-1 Vizesi avukatlarımız, daha önce başarısız bir başvuru yapmış olsanız dahi bu sürecin her adımında yanınızda olacaktır.

 

New York Office

65 Broadway Suite 1603
New York, New York 10006

Andrew P. Johnson - Immigration Lawyer