Chat with us, powered by LiveChat

Tag: amerikada gocmen olmak

EB-3 Programının Tarihçesi

EB-3 programı 50 yılı aşkın süredir yürürlüktedir ve US CIS’in insanların istihdam yoluyla ABD’ye girişine ve yeşil kart edinmelerine izin verdiği istihdam temelli 3. kategoriyi ifade etmektedir.

https://www.uscis.gov/working-united-states/permanent-workers/employment-based-immigration-third-preference-eb-3

Örneğin, 2016 senesinde istihdam temelli başvurular sonucunda 140 bin yeşil kart verilmiştir.  Ve 2015’te de 121 bin istihdam temelli yeşil kart verilmiştir:

http://www.pewresearch.org/fact-tank/2017/07/06/more-than-half-of-new-green-cards-go-to-people-already-living-in-the-u-s/

https://fas.org/sgp/crs/homesec/R42048.pdf

Google, Apple, Exxon gibi büyük şirketler ve yüzlerce daha küçük şirket gelecekteki çalışanlarına yeşil kart temin etmek amacıyla EB-3 sürecini kullanmaktadır.

 

Bu süreç üç adımdan oluşur.  İlk olarak, şirketin Çalışma Bakanlığına (DOL) bu pozisyonda çalışmak için ABD vatandaşı işçi bulamadığını kanıtlaması gerekir. Genellikle iş tanımına bağlı olarak bir şirketin bunu yapması oldukça zordur. Bir şirket bir pozisyon için yüksek bir maaş verdiği zaman birçok ABD vatandaşı bu işe başvuru yapar, işte bu nedenle de yüksek maaşlı bir işe hiçbir ABD vatandaşının başvurmadığını ya da başvuranların kalifiye olmadığını kanıtlamak bazen zordur. Örneğin, eğer Apple Alman bir Bilgisayar Mühendisine EB-3 süreci yoluyla yeşil kart almaya çalışıyorsa bu pozisyon için gerçekleştirdikleri ilan süreci sonunda Apple’ın bu iş için gerekli gördüğü deneyime sahip bir ABD vatandaşının bulunamadığını kanıtlamaları gerekir. Amerika Birleşik Devletleri vatandaşları bilgisayar mühendislerinden özgeçmişler aldıkları zaman zorluk çıkar ve bu başvuru sahiplerini diskalifiye etmeleri gerekir.  (Hademelik ve bina görevlisi işleri için ise bu adım hiç de zor değildir çünkü ABD’de bu gibi işleri yapacak ABD vatandaşı bulmakta zorluk yaşanmaktadır.)

 

Apple DOL onayını aldıktan sonra EB-3 kategorisi altında I-140 formunu işleme koymalıdır.  Bu ikinci adım için Apple’ın DOL başvurusunda belirtilmiş olan maaşı başvuru sahibine ödeyebilecek olduğunu kanıtlaması gerekir.  Büyük şirketler için bu ikinci adım oldukça basittir, küçük şirketler için ise mesela o şirkette sadece üç çalışan olması o şirketin gelecekte maaşları ödeyebileceğini kanıtlayamayacağı için bu I-140 süreci bazen daha zorlu bir hal alabilir.  I-140 başvurusu onaylandıktan sonra bir sonraki adım Ulusal Vize Merkezinde (NVC) işlemleri gerçekleştirmek olacaktır ve burada NVC’nin güvenlik kontrollerini yapabilmesi için başvuru sahibinin sadece kimlik belgelerini, adli sicil kaydını, vb. ibraz etmesi gerekir.  Güvenlik kontrolünden sonra NVC başvuru sahibiyle vatandaşı olduğu ülkedeki ABD Büyükelçiliğine giderek görüşme yapacağı bir tarih belirler ve bu görüşmede kişinin o iş için gerekli niteliklere sahip olduğunu (referans mektupları özgeçmiş, vb.) kanıtlaması ve pasaportuna yeşil kart vizesini alması gerekir.  Başvuru sahibi Amerika Birleşik Devletleri’ne girdikten sonra gerçek yeşil kartını alacaktır.   Hademelik ve bina görevlisi işleri için Büyükelçilikte deneyim göstermek gerekmemektedir, çünkü bu iş için deneyim gerekmez.

 

İstatistiklerde de belirtildiği üzere bu istihdam temelli süreç ABD’de yılda 100 binden fazla kez gerçekleştirilir. O kadar fazla başvuru sahibi EB-3 kategorisi ile yeşil kart almıştır ki günümüzde Çin, Hindistan ve Filipinler gibi büyük nüfuslu ülkelerde ABD’ye yeşil kart ile giriş için bir bekleme süresi söz konusudur. (Bkz. Çalışma Bakanlığı istihdam temelli tercihler tablosu) https://travel.state.gov/content/travel/en/legal/visa-law0/visa-bulletin/2019/visa-bulletin-for-october-2018.html

 

Vasıfsız işçiler için mevcut hademelik ve bina görevlisi işlerinin tarihçesi

Başvuru sahibi, Amazon, tarımcılık şirketleri, hastaneler, vb. büyük şirketlerin insan kaynaklarından sorumlu bir işçi bulma şirketiyle sözleşme imzalar. İşçi bulma şirketi Güney Carolina’da bulunmaktadır ve ilk olarak 2013 senesinde Güney Carolina’da büyük bir tavuk kemik ayrıştırma fabrikası ile sözleşme imzaladığı zaman yüksek hacimde sponsorluğa başlamıştır. İşçi bulma şirketi, günde 12 saat boyunca tavuk kemiklerini çıkaracak ABD’li işçi bulmak ve bunları elinde tutmakta büyük zorluk yaşamış olan bu fabrikanın sahipleri ile pazarlıklarını gerçekleştirmiştir. İşçi bulma şirketi, o tavukçuluk firması için en az bir sene süreyle çalışacak işçiler bulmak üzere bir sözleşme imzalamıştır. Bu sözleşmede, işçi bulma şirketi bir fabrikada en az bir sene süreyle çalışacak belirli sayıda göçmen işçi sağlayacağını beyan etmiştir; tavukçuluk fabrikası ise bu işçileri işe alacağını ve her bir işçi için bir DOL Başvurusu yapacağını beyan etmiştir.

 

İşçi bulma şirketi o fabrikanın insan kaynakları bölümüne DOL başvurularının nasıl yapılması konusunda danışmanlık hizmeti vermektedir. Tavukçuluk fabrikası halihazırda ABD’li işçileri işe alamadıkları ya da işte tutamadıklarını gösteren veri ve istatistiklere sahip ve bunları DOL’e sunuyorlar.  Yukarıda da belirttiğimiz gibi bu adım zorlu olabilir, eğer büyük bir şirket bir bilgisayar mühendisini işe alacaksa ve iş arayan çok sayıda ABD’li bilgisayar mühendisi varsa. Bu gibi durumlarda, tavukçuluk fabrikasının istatistiksel verilerine bağlı olarak, tavukçuluk fabrikasının ABD vatandaşı işçi bulamadığı ya da uzun süreyle çalıştıramadığının kanıtının olmasıyla ilk adım kolaylıkla kanıtlanabilir.

Tavukçuluk fabrikası hiçbir zaman işçi bulma şirketinden para almaz, sadece o işi en az bir sene boyunca yapacak işçiler kabul eder.  İşçi bulma şirketi, bir yeşil kart başvurusunun onlar adına yapılacağı ve ABD’ye yeşil kart ile giriş yapacakları taahhüdü ve anlaşmasıyla bir sene boyunca bir işte çalışması için her bir göçmenden belirli bir ücret alır.

İkinci adım ise I-140 başvurusudur ve bunun için sadece şirketin o başvuru sahibinin gelecekteki maaşını ödeyebileceğini göstermesi gerekir. Büyük şirketler için bu adım kolaylıkla kanıtlanabilir, çünkü zaten yüzlerce ya da binlerce işçi çalıştırmaktadırlar ve bu da yetkililere gelecekte yeşil kart başvurusu sahibinin maaşını ödeyebileceklerine dair güvence verir.

 

Son adım ise, güvenlik kontrollerinin yapıldığı Ulusal Vize Merkezi ve yeşil kart için Büyükelçilik görüşmesidir ve bu işin hiçbir vasıf gerektirmemesi nedeniyle işçi vasıfları konusunda hiçbir sorun yaşanmayacaktır.

ABD’de yasal olarak F-1, E-2, H-1b ya da L-1a vizesiyle ikamet eden başvuru sahiplerinin yeşil kart görüşmeleri ABD’de yapılır.

2013’ten bu yana işçi bulma şirketi ABD’de faaliyet gösteren ve ABD vatandaşı işçi bulmak ve tutmakta aynı sorunları yaşayan çok sayıda hademelik ve bina görevlisi hizmetleri şirketiyle benzer sözleşmeler imzalamıştır. Bununla birlikte, her büyük şirkette olduğu gibi bir sözleşmenin sonuçlandırılması tüm bürokrasi kademelerinden geçmek zorundadır. İşçi bulma şirketi, başvuru sahiplerini yüksek bir hacimle sürece tabi edebilmek için sadece 100 ya da 500 çalışana ihtiyaç duyan firmalarla çalışmaktadır.

 

Bu işçi bulma şirketi 2013 ile 2015 arasında EB-3 süreci yoluyla 116 kişiye tavukçuluk fabrikasında istihdam sağlayarak yeşil kart almıştır. 2015 ile 2017 arasında belirtilen bina hizmetleri şirketi için 96 yeşil kart almış ve 117 başvuru sahibi şu anda onay sürecinin sonuna gelmiştir.  2018’de ise mevcut bina hizmetleri şirketi başvuruların yıl boyunca işleme koyulacak olması nedeniyle şimdilik 314’ten fazla başvuruyu işleme koymuştur.    2018 sonuna kadar Çalışma Bakanlığına toplamda 210 başvuru daha yapılacaktır.    Çalışma Bakanlığının yayımlamış olduğu istatistiklere göre geçtiğimiz sene 3107 vasıfsız işçinin yeşil kart başvurusu onaylanmıştır.  (Bkz. Çalışma Bakanlığının istatistikler sayfası “minimum education requirements other”) https://www.foreignlaborcert.doleta.gov/pdf/PerformanceData/2018/PERM_Selected_Statistics_FY2018_Q4.pdf

 

Göçmenlik hukuk büromuz başvuru sahiplerinin USCIS ve Ulusal Vize Merkezine resmi belgelerini vermeleri ve gerekli formları işleme koymalarında destek vermekte ve büyükelçilik görüşmesine hazırlanmalarına yardımcı olmaktadır. Geçtiğimiz 20 sene içerisinde hukuk büromuz binden fazla istihdam temelli yeşil kar başvurusunu işleme koymuştur.  Özetlemek gerekirse, büyük bir ABD’li şirkette çalışmak için gerekli DOL onayının alınmasında ihtiyaç duyulan tüm işlemleri işçi bulma şirketi yapar ve hukuk büromuz da göçmenlik belgelerinin hazırlanması USCIS, USCIS ve NVC’ye verilmesinin yanı sıra Türkiye’deki büyükelçilikte yapacağınız görüşme için sizi hazırlar. Lütfen sorularınızı  a.johnson@lawapj.com adresine yazmaktan çekinmeyin ya da EB-3 programı ile ilgili sormak istediğiniz herhangi soru olması halinde telefonda, Skype ya da WhatsApp üzerinden danışmanlık görüşmesi alabilirsiniz.

 

Adından da anlaşılacağı üzere statü değişimi (AOS), ABD’de ikamet eden ve statüsünü göçmen olmayan yerine göçmen olarak değiştirmek isteyen yabancı uyruklu kişi tarafından doldurulan başvurudur (daimi oturum statüsü). Bazıları için bu işlem kendilerine sponsor olan bir aile üyesi yoluyla gerçekleşir. Bununla birlikte, yasal daimi oturum almanın bir diğer popüler yolu da işveren sponsorluğudur. İstihdam temelli yeşil kart süreci hakkında daha fazlası için okumaya devam edin. Düzenlemelere göre, kişi statüsünü sadece daimi oturum gereksinimlerini karşıladığı ve ABD’ye denetimli giriş yapmış/kabul edilmiş ya da şartlı giriş-çıkışına izin verilmiş olması halinde statüsünü değiştirebilir. Statü Değişikliği başvuru süreci aynı zamanda yeşil kart sürecinin son adımıdır. Aşağıda istihdam temelli statü değişimi süreci ve gerekliliklerini tartışacağız.

İstihdam Temelli Statü Değişiminin Avantajları

İstihdam temelli statü değişimi aşamasına ulaştıysanız sizi birçok kolaylık belliyor. Özellikle bunun yeşil kartınızı almadan önceki son adım olduğunu söyleyebiliriz. Görüşmeye girmenizi gerektiren aile temelli göçmenlik gibi kategorilerin aksine, statü değişimi başvurunuz kabul edildikten sonra genellikle önünüzde hiçbir engel kalmaz.

Aynı Anda Advance Parole için Başvurun 

İstihdam temelli statü değişiminin getirdiği ikinci kolaylık ise aynı anda Advance Parole, yani ön izinle ülke dışına çıkıp geri girebilme izni için başvurulabilmesidir. Advance parole, ABD dışına seyahat yaptıktan sonra size herhangi göçmen olmayan/göçmen vizeniz olmaksızın tekrar ABD’ye girebilme imkanı sağlamaktadır. Bu statü aynı zamanda işlemdeki statü değişimi başvurunuzu terk ettiğinizin düşünülmesini de önler. Bazı istihdam temelli yeşil kart süreçlerinde bekleme süresinin yıllara ulaşabilmesi nedeniyle bu oldukça avantajlıdır.

Bir Çalışma İzin için Başvuru Yapın 

İstihdam temelli statü değişiminin bir diğer kolaylığı ise aynı anda Çalışma İzni (EAD) için de başvurulabilmesidir. Bu belge ile geçici bir süre için (genellikle bir sene) ABD’de yasal olarak çalışabilirsiniz.

Başvuru Sonrası İşveren Değiştirme 

Eğer I-485 başvurunuz EB-1EB-2 ya da EB-3 yeşil kartlarında olduğu gibi bir işveren sponsorluğunda yapılmış ise, statü değişiklik başvurusunun yapılmasından altı ay sonra işveren değiştirme seçeneğine sahipsiniz. Buna istisna olan tek husus ise EB-2 başvurusunun bir ulusal menfaatlerden feragat (NIW) durumu altında gerçekleştirilmesidir.

İstihdam Temelli Yeşil Kart Sürecinin Gereklilikleri Nelerdir?

Çoğu durumda statü değişimi kapsamında aşağıdaki belgeler istenir:

  • Statü değişimi için I-485Başvurusu
  • I-693Sağlık Raporu ve Aşılar
  • I-140 formunun USCIS tarafından alındığı ve onaylandığını gösteren I-797’nin bir Kopyası. Öncelik tarihiniz güncel mi? Eğer öyleyse, aynı anda hem I-485 hem de I-140 başvurusu yapabilirsiniz.
  • Onaylanmış Çalışma Belgesinin Kopyası
  • İşveren tarafından düzenlenmiş ve pozisyon/işin hala devam ettiğini doğrulayan çalışma mektubu. Bu mektup antetli kağıda yazılmalı ve işçinin maaşı ile ilgili detayları da içermelidir.
  • Geçmiş aylara ait maaş makbuzlarının kopyaları
  • Eğer aynı anda başvurusu yapılmıyorsa onaylanmış I-140 başvurusunun kopyası

Bazı durumların ilave belgeler gerektirdiği unutulmamalıdır, nitelikli bir istihdam temelli göçmenlik avukatı ile görüşülmesi en iyi seçenektir.

 İstihdam Temelli Yeşil Kart almak ne kadar sürer?

Statünüzü istihdam temelli yeşil kart ile değiştirme yolunda ilerliyorsanız atmanız gereken adımlar şu şekildedir:

  1. İşiniz ya da aileniz yoluyla göçmen olmayan statüsü almalı ve bu statü ile ABD’ye giriş yapmalısınız. Alabileceğiniz en yaygın kullanılan çalışma vizeleri H1B, L1, J1 ya da E-2’dir.
    1. Bu göçmen olmayan sınıfları genellikle sponsor olacak bir işveren ya da bir program bulmanızı gerektirecektir.
    2. Bu adım için gerekli süre büyük ölçüde kullanmaya karar verdiğiniz vizeye bağlıdır.
  2. Ya işvereninizden yeşil kart için size sponsor olmasını istemeli ya da bunu yapmayı kabul eden başka bir işveren bulmalısınız.
    1. İşvereniniz sizin adınıza Daimi Çalışma İzni (PERM) almak zorundadır. Bu süreçte ise herhangi nitelikli ABD vatandaşı işçinin yerini almadığınızdan emin olunmalıdır. Bununla birlikte, EB-1 yeşil kart veya Ulusal Menfaatlerden Feragat ile EB-2 için PERM gerekmemektedir.
    2. PERM başvurusunun sonuçlanması altı ay ile bir sene arasında zaman alabilir.
  3. İşvereninizin adınıza bir I-140 başvurusu yapması gerekmektedir.
    1. USCIS bu başvuruyu aldığı tarih, öncelik tarihiniz olacaktır.
    2. I-140 başvurusunun sonuçlanması ortalama olarak altı ay sürmektedir ve öncelikli işlem seçeneği ile bu süre kısaltılabilir.
  4. Öncelik tarihinizin, Ulusal Güvenlik Bakanlığı tarafından yayınlanan son eylem tarihleri ile mütedavil olmasına kadar beklemelisiniz.
    1. Bu işlem için istihdam temelli yeşil kart süresi uygun olduğunuz tercih düzeyine ve vatandaşı olduğunuz ülkeye göre değişmektedir.
    2. Bazı tercih düzeylerinde bekleme süresi bulunmazken diğerlerine yıllar süren bekleme süreleri söz konusudur. Daha iyi bir fikir edinmek için son yayınlanan Vize Bültenine göz atın.
  5. Öncelik tarihiniz mütedavil olduğu zaman bir I-485 formu doldurarak Statü Değişikliği başvurusu yapabilirsiniz.
    1. I-485 işlem süresi, hangi servis merkezi ile çalıştığınıza bağlı olarak değişmektedir. Ortalama olarak ise bu adım 4 ile 8 ay arası zaman alabilir.
  6. I-485 başvurunuz onaylandıktan sonra USCIS adınıza bir istihdam temelli yeşil kart çıkartacak ve statünüzü başarıyla değiştirmiş olacaksınız.

İstihdam temelli yeşil kart süreci tam olarak en iyi ihtimalle on ay ile en kötü ihtimalle 2 senesi arasında bir zaman alabilmektedir. İstihdam temelli göçmenlik avukatınız size ne bekleyebileceğiniz hakkında daha iyi bir fikir verebilir.

Maliyeti Ne Kadar Olacak?

Göçmen olmayan vizesi almanın önemli boyutlarda olabilecek maliyetlerine ek olarak, statü değişiminin getireceği bazı ilave maliyetler bulunmaktadır.20

  • I-140 Başvuru Ücreti – 700$
  • I-485 Başvuru Ücreti – Bu ücret, yaşınıza ve biyometrik hizmet ücreti alınıp alınmayacağına göre değişiklik göstermektedir. I-485 maliyetlerini açıklayan detaylı bir tablo için USCIS web sitesini ziyaret edin.
  • Öncelikli İşlem Ücreti – 1.225$

İyi haber ise Çalışma Bakanlığını PERM Çalışma İzni için hiçbir ücret talep etmemesidir. Bununla birlikte bir ilan yayınlamak ve işe alınma sürecinden kaynaklanan maliyetler olabilir.

İstihdam Temelli Statü Değişimi için Yeşil Kart Görüşmesi

Birçok durumda istihdam temelli başvurular için statü değişimi görüşmesinden feragat edilse de bir görüşme bildirimi alabileceğiniz bazı durumlar mevcuttur. Eğer bu bildirimi aldıysanız görüşmeye profesyonel bir görünümle girmeniz ve gerekli evrakları yanınızda getirmeniz önemlidir.

Bu evraklar içerisinde pasaportunuzun orijinali, geçerli ya da süresi dolmuş Çalışma İzni (EAD) kartları, görüşme mektupları, maaş bordroları, vergi beyannameleri, transfer bildirimleri, seyahat izinleri (advance parole), vb. yer almaktadır. Başvuru sonrası dönemde istihdama ilişkin herhangi koşulun değişmesi halinde gerekli belgeleri bu görüşmeye getirmenin son derece önemli olduğu unutulmamalıdır.

Göçmen Olmayan Statümü Devam Ettirmeli miyim?

Statü değişimi sürecinin genel olarak bazı dezavantajları bulunmaktadır. Önemli dezavantajlardan biri de işlem sürelerinin tutarlı olmayabilmesidir. Diğer bir olumsuzluk da I-140 başvurunuzun reddedilmesi riskidir. Bu nedenle birçok uzman, Statü Değişimi başvurusu sahiplerinin I-140 başvuruları onaylanana kadar göçmen olmayan statülerini devam ettirmelerini tavsiye etmektedir.

Başkan Trump Yönetiminde Yeşil Kart

Son yayınlanan yasa tasarısı Yabancı İşçi Vizesi Programlarının Güçlendirilmesi ile Amerika’da İstihdam ve Amerikalı İşçilerin Korunmasına dair Başkanlık Emrinde Başkan Trump İç Güvenlikten Sorumlu Bakanı, “göçmen vizelerinin tahsis edilmesinde kullanılan yöntemlerin verimsizliğini azaltmak amacıyla” yeşil kart sürecini hızlandırmak için bir plan sunmaya davet etti.

Ayrıca, Trump yönetimi istihdam temelli vizeler için yeşil kart görüşmesinden feragat edilme uygulamasını etkin bir şekilde ortadan kaldıracak daha katı bir göçmenlik sistemi istiyor. Bu da tüm yeşil kart başvuru sahiplerinin ABD’ye giriş yapmadan önce bir göçmenlik görevlisi ile görüşme yapması gerekebileceği anlamına geliyor.

Bununla birlikte Trump yönetimi, H-1B sahiplerinin işlemde olan bir I-140 istihdam temelli yeşil kart başvurusu olması halinde eşlerinin ABD’de çalışmak için Çalışma İzni (EAD) başvurusu yapmalarına imkan tanıyan H-4 EAD kuralına da tereddütle bakıyor.

Statü Değişimine Alternatifler

Statü değişiminden önce ABD’ye giriş yapmak için göçmen olmayan vizesi alamıyorsanız, istihdam temelli yeşil kart almak için diğer seçenek konsolosluk işlemleri (consular processing) adı verilen süreçten geçmektir.

Bu da göçmen olmayan statünüzü göçmen olarak değiştirmek yerine, bir ABD Konsolosluğu ya da Büyükelçiliğine giderek bir konsolosluk görevlisiyle birebir görüşme yoluyla doğrudan yeşil kart başvurusu yapabileceğiniz anlamına geliyor. Bu yöntemde I-485 yerine DS-260 online göçmenlik vizesi başvurusunun doldurulması ve görüşmede bu formun yanınızda bulundurulması gerekmektedir.

Konsolosluk işlemlerinin, göçmen olmayan vize statüsü altında değerlendirilenler için bir seçenek olduğu unutulmamalıdır. Ancak bu statüde değerlendirilmiyorsanız konsolosluk işlemlerinden başka seçeneğiniz bulunmamaktadır. Bu yöntem, statü değişiminden daha hızlı ve daha az maliyetli olabilir ancak bunlar kişiden kişiye farklılık gösterebilmektedir.

Durumunuzu etkileyebilecek bazı dezavantajları olması nedeniyle konsolosluk işlemlerini kullanmaya karar vermeden önce bir göçmenlik avukatıyla görüşmeyi unutmayın.

İstihdam Temelli Yeşil Kart Avukatımız Size Nasıl Yardımcı Olabilir

Son olarak, bir statü değişiminin nihayetinde USCIS görevlisinin takdirine kalmış olduğu unutulmamalıdır. Bu süreci başlatmaya hazır mısınız? İstihdam ile göçmenlik avukatlarımız, istihdam temelli yeşil kart süreciniz için izlenecek en hızlı yolu belirlemenin yanı sıra başvuru için gereken belgeleri hızla belirlemenizi sağlayacaktır.

Avukatlarımızla iletişime geçmek isterseniz bir ön danışmanlık görüşmesi randevusu almak için bizimle iletişime geçin ve seçeneklerinizin tam olarak ne olduğunu öğrenin.   Ücretsiz danışmanlık hizmetleri için bizi 212-693-3355 nolu telefondan bizi arayabilir ya da info@lawapj.com adresinden e-posta ile bize ulaşabilirsiniz.

 

New York Office

65 Broadway Suite 1603
New York, New York 10006

Andrew P. Johnson - Immigration Lawyer