Chat with us, powered by LiveChat

Tag: e-2 avukat

E-2 Vize Süresi Nedir?

Bu Vizenin süresi nedir?
Eğer statü değişikliği olarak işleme koyulmuşsa bu süre genellikle 2 sene olacaktır.  Eğer konsoloslukta işleme koyulmuşsa bu vize 5 yıla kadar geçerli olabilir ve bu süre iki ülke arasındaki mutekabiliyet anlaşmasına ve konsolosluğun kararına bağlı olacaktır.

Aile Fertleri Ne Gibi İşlemlerden Geçer?
E-2 Yatırımcıları, eşi ve 21 yaş altı evlenmemiş çocukları için E-2 türev vizesi alabilir.  Eş ABD’de çalışma izni alabilir ama çocuklar alamaz. Tarafların tümü ABD’de okuyabilir.

İşte en sık sorulan E-2 Vize soruları ve bunların cevapları.

1.     E-2 Vizesi Bir Yeşil Kart ile Sonuçlanır mı?
Hayır. E-2 Vizesi bir göçmenlik dışı vizedir ve bir Yeşil Kart ile SONUÇLANMAZ.  Bir yeşil kar ile sonuçlanmayacak olsa da genellikle 5 yıllık bir süre için onaylanır ve işletme faaliyetlerini sürdüğü sürece bu Vizeyi sınırsız sayıda yenileyebilirsiniz.  Başka bir yeşil kart kategorisine (EB-5 gibi) hak kazanmanız halinde yeşil kart için başvuru yapmanın en iyi yolunu bir göçmenlik avukatına danışmalısınız.  E-2 Vizesinin kısa süreli niyet unsurunun yeşil kart başvurusu yapmayı zorlaştırması nedeniyle bu çetrefilli bir durumdur.

2.     E-2 Vizesi Almak için ABD’li İşçileri mi İstihdam Etmeliyim?
Bir işletmede çalışmak üzere istihdam edilecek ABD’li işçi sayısında bir gereklilik söz konusu değildir ama o işletmenin faaliyetlerini sürdürmesi için makul olarak gerekli olan ABD’li işçileri istihdam etmesi gerekir.  İşçi alımı yapılmaması halinde bu yatırımın sadece E*2 başvurusu sahibi ve ailesinin geçimini sağlamak için yapıldığı düşünülebilir. (Bunu tanımlayan yasal sözcük “Marjinal” olmaktadır ve buna izin verilemez).  İşçileri derhal işe almanız gerekmez ve onları nasıl işe almayı planladığını 5 yıllık iş planında detaylarıyla açıklamanız gereklidir.

3.     E-2 Vizesi, 1 milyon (1.000.000$) Amerikan doları yatırım yapmam ve 10 kişiye istihdam sağlamam gereken vize mi?
Hayır. E-2 Vizesi sıklıkla EB-5 Vizesiyle karıştırılır. EB-5 Vizesi tamamen farklı bir Göçmenlik (Yeşil Kart) Vizesidir.  EB-5 Vizesinin aksine, E-2 Vizesi belirli bir Yatırım tutarı gerektirmez ve işe almanız gereken belirli bir işçi sayısı bulunmamaktadır.

4.     Düşük bir Yatırım ile E-2 Vizesi alabilir miyim? Bu Yatırım için belirli bir asgari tutar var mı?
Belirli bir Yatırım meblağı bulunmamaktadır.  Yaygın efsanelerden biri bu asgari tutarın 100.000$ olduğu doğrultusundadır ama daha önce 15.000$ harcama ve döner sermaye olarak banka hesabında 35.000$ kadar küçük rakamlarla yapılan yatırımlar için onay almış bulunuyoruz.  İşletmeniz bir hizmet işletmesi (danışmanlık şirketi gibi) ise gerekli yatırım, bu işletmenin sermaye yoğun bir işletme (otomobil üretim fabrikası gibi) olması halinde gerekli yatırımdan çok daha düşük olacaktır.

5.     İşletmeyi açmak için kredi alabilir miyim?
Evet. EB-5 Vizesinin aksine, işletmenin aşırı kaldıraçlı olmaması şartıyla bu Vize için kredi almak kabul edilir.

6.     Açmam ya da satın almam gereken belirli bir işletme var mı?
Hayır. Her türlü kâr amaçlı aktif işletme tipi uygundur. (Eczane, hukuk bürosu, danışmanlık şirketi, oto galeri, kuaför, vb.)

7.     E-2 Vizesi Almak için bir İş Planı Yapmalı mıyım?
Evet.  5 yıllık bir iş planı gereklidir ve bu iş planı, Vize başvurunuzu değerlendiren göçmenlik memurlarının göz önünde bulundurduğu en önemli şeydir.

8.     Bir Gayrimenkul Yatırımı E-2 Vizesi için uygun mudur? Bir Ev Satın Alıp E-2 Vizesi edinebilir miyim?
Hayır. E-2 Vizesi ya ABD’de mevcut bir işletme satın alınarak ya da ABD’de yeni bir iş kurularak edinilebilir ve bu işletmenin “aktif” bir işletme olması gerekir.  Gayrimenkul veya hisse senedi satın alımı gibi pasif yatırımlar buna dahil değildir.  İşletmenizin para kazanması gerekir ve kâr amaçlı olmayan girişimler bu programa dahil edilemez.

9.     Ailemi getirebilir miyim ve ABD’de çalışabilirler mi?
Eşiniz E-2 vizesi alabilir ve E-2 statüsünü aldıktan sonra ABD’de çalışmak için “İstihdam Yetkilendirme Belgesi” (EAD olarak bilinir) için başvuru yapabilir.   Eşiniz bir alanda çalışabilir ve bu da E-2 Vizesinin avantajlarından biridir çünkü birçok diğer göçmenlik dışı vize (TN Vizesi ve H-1B Vizesi gibi) eşlerin ABD’de çalışmasına imkan tanımaz.

10.  Hangi ülkeler E-2 Vizesi almaya hak kazanabilir?
E-2 Yatırımcı Tüccar Vizesi sadece ABD’nin Anlaşmalı olduğu ülkelerden gelen kişiler için mevcuttur.  Birçok Batılı ülke bu listeye dahildir ama aynı zamanda Afrika, Asya ve Orta Doğudan ülkeler de bu listede yer alır.  İsrail bu listeye yakın zamanda eklenmiştir.

11.  E-2 Vizesi almak ne kadar sürer?
E-2 Vizesi çok sayıda belge gerektiren bir başvurudur.  Bu Vize, resmi formların yanı sıra genellikle belgelerle dolu kalın bir klasörün teslim edilmesini gerektirir.  Bu belgeler hazırlandıktan sonra işlem süresi, Türkiye’de bulunan konsolosluğun işlem süresine bağlı olacaktır.  Bu da 3 haftadan 3 aya kadar zaman alabilir (ya da daha fazla)

E-2 Başvuru Süreci

Başvuru Süreci

Bir E-2 vizesine başvurmanın iki yolu mevcuttur ve bunlar aşağıda tanımlanmıştır.

  1. ABD’deyken E-2 Vizesine Başvurmak (Statü Değişikliği)

Eğer bir vize ile ABD’de bulunuyorsanız (H-1B ya da F-1 gibi), statünüzü E-2 Vizesi ile değiştirmek için ABD Vatandaşlık ve Göçmenlik Hizmetlerine (USCIS) başvurabilirsiniz.  I-129 formu, diğer pek çok göçmenlik dışı vize (H-1B gibi) için doldurulan formdur ve bununla birlikte bir de E-2 vize ekini doldurmanız gerekir.  Bu başvuru, çok sayıda belge gerektiren bir başvurudur ve E-2 vize gerekliliklerinde sıralanmış olan maddelerin tümünü destekleyen belgeler sağlamanız gerekir.   Eğer başvurunuz kabul edilirse, kendinizi E-2 “vizesi” sahibi olarak görmek yerine “E-2 Statüsünde” görmek en iyisi olacaktır, çünkü statü değişikliği sizin bir E-2 vizesiyle ABD’ye girilebilecek şekilde ABD’ye yeniden girmenize izin VERMEZ.  E-2 statüsü tipik olarak 2 yıllık bir süre için verilir.  Son olarak, sizinle birlikte ABD’de bulunan ve vizenize bağımlı kişiler varsa (H-4 gibi), onların statülerini değiştirmek için I-539 formuyla başvuru yapmalısınız.

  1. ABD Konsolosluğunda E-2 Vizesi Başvurusu Yapmak (E-2 Vizesi)

Eğer ABD dışındaysanız bir DS-160 formuyla başvuru yapmalısınız ve bu uzun başvuru internet üzerinden yapılır.  Ayrıca, bir DS-156E eki doldurmanız da gerekir.  Bu vizeye nasıl başvuracağınız hakkında eksiksiz talimatlar genellikle ilgili konsolosluğun web sitesinde yayınlanır ve temin etmeniz gereken belgeler genellikle bu başvuruyu ABD’de yapıyor olsaydınız vermeniz gerekecek olan belgelerle aynıdır.  Bunu belirttikten sonra, konsolosluğun bazı ek prosedürler uygulayabileceğini de belirtelim.  Bu vizeler genellikle 2 ile 5 sene arasında verilmektedir ve istediğiniz zaman ABD’ye giriş ve çıkış yapabilirsiniz.  Eğer bakmakla yükümlü olduğunuz kişiler varsa onlar için ayrıca DS-160 başvuruları yapılmalıdır.

Karar Verirken Göz Önünde Bulundurulması Gerekenler:

Eğer bir statü değişikliği alırsanız ve ABD’den ayrılırsanız, ABD’ye yeniden giriş yapmadan önce bir ABD konsolosluğundan bir E-vizesi almanız gerekir. Bu, konsolosluğa diğer çoğu vizede olduğu gibi I-797 onay bildirimini ibraz etmenizin yeterli OLMAYACAĞI ve en baştan E-2 vizesine başvurmanız ve yeni bir başvuru yapıyormuş gibi tüm destekleyici belgeleri vermeniz gerektiği anlamına gelir.  Başvurunuzun onaylanması halinde E-2 Vizesi pasaportunuza eklenir ve istediğiniz zaman ABD’ye giriş-çıkış yapmanız mümkün olur.

Eğer statü değişikliği sonucunda E-2 statüsüne sahip olduysanız, bu durum konsoloslukta verilecek kararı ya da E-vizesi başvurunuzun hızını etkilemeyecektir.  Aslında birçok konsolosluk bu kararın sadece konsolosluklar tarafından verilmesi gerektiğini düşünür ve dolayısıyla da herhangi USCIS bulgusunu göz ardı eder.  USCIS tarafından onaylanmış olan vizelerin, başvuru sahibi bir konsolosluğa başvurduğu ya da yenileme başvurusunda bulunduğu zaman reddedilmesinin örneklerine rastlanmaktadır.

E tipi Vizeler konsolosluklar tarafından 5 yıl süreyle verilebilirken USCIS sadece 2 sene süreyle E-2 statüsü verecektir.  İşletmenin yeni bir işletme olması ve statü değişikliğinin 2 yıl süreyle verilmiş olması halinde, E-2 vizesinin marjinallik hükmü başta iş planına bakılarak değerlendirilir.   Ayrıca, daha sonra statü değişikliği yapmanız ve ülkeden ayrılmanız halinde, yukarıda da özetlendiği gibi bir ABD konsolosluğunda vize başvurusu yapmalısınız ve bunu yaptığınız zaman konsolosluk 2 yıllık işletme verilerine sahip olacaktır ve işiniz düşündüğünüz hızda büyümediyse bunları aleyhinizde kullanabilir.  İşletmenizin düzene girip çalışmaya başlaması için daha fazla zamana ihtiyacınız olabileceği için 5 yıllık bir E-2 vizesi alarak bu problemden kaçınabilirdiniz.

Her ne kadar E-2 vizeleri için standart dünya çapında aynı olsa da bazı konsolosluklar E-2 vizelerini diğerlerine göre daha fazla onaylamaktadır.  Örneğin, bir yatırımcının harcaması gereken para tutarı belirtilmemiş olsa da bazı konsolosluklar 100.000$ altındaki yatırımlarda E-2 vizesine onay vermemektedir.  Diğerlerinde ise bu eşik daha da yüksektir.  Ayrıca, birçok avukat USCIS’in standartları her zaman adil bir şekilde uyguladığını (göreli olarak) ve USCIS’ten onay almanın konsolosluktan onay almaktan daha kolay olduğunu ileri sürmektedir.  Eninde sonunda bir iş sahibinin bir konsoloslukta başvuru yapması gerekecektir.

New York Office

65 Broadway Suite 1603
New York, New York 10006

Andrew P. Johnson - Immigration Lawyer