Chat with us, powered by LiveChat

Tag: e-2 konsolosluk

E-2 anlaşmalı tüccar vizesi sahipleri için ABD’de daimi oturum başvurusu yapma olanakları hakkında daha fazlasını öğrenin

 

ABD’de yatırım yapma fırsatı bulduktan ya da E-2 nitelikli işçi vizesi kapsamında yatırımınızı yönetmek için ABD’ye giriş yaptıktan sonra ABD’de daha uzun süreyle kalmak istediğinizi düşünebilirsiniz. Göçmenlik yasaları çerçevesinde, E-2 anlaşmalı tüccar iseniz birçok kanalı kullanarak daimi oturum başvurusu yapabilirsiniz. Bununla birlikte, bilmek isteyebileceğiniz bazı potansiyel aksaklıklar söz konusudur.

Bottom of Form

E-2 Yeşil Kart Sürecinde Ne Beklemeli: Göçmenlik Süreci

ABD’de daimi oturum ve yeşil kart almak için girilecek genel süreç iki büyük adımda incelenebilir. Öncelikle, gerekli niteliklere sahip kişi ya da kuruluş sizin adınıza ABD Vatandaşlık ve Göçmenlik Hizmetleri (USCIS)’ne bir göçmenlik vizesi başvurusu yapar. İkinci olarak, USCIS’in bu başvuruyu onaylaması üzerine ve mevcut bir göçmenlik vize numarası bulunması şartıyla ya ABD’de ya da bir ABD büyükelçiliği veya konsolosluğunda daimi oturum için başvuru yapabilirsiniz. (Bazı kategorilerde bekleme süreleri söz konusudur.)

E-2 statüsündeyken daimi oturum almak için ya gerekli niteliklere sahip bir akrabanızın (aile temelli göçmenlik) ya da işverenin (istihdam temelli göçmenlik) sizin adınıza başvuru yapabileceğini bilmelisiniz.

Bilmeniz gereken diğer husus ise “ikili niyet” adı verilen konsepttir. Diğer çalışma izni içeren göçmenlik dışı statüler gibi E-2 statüsü de ABD’ye girişinize geçici bir süreyle izin verildiği anlamına gelmektedir. Yasalar gereğince, E-2 göçmenlik dışı vizesi sahibinin ilgili işin tamamlanması üzerine vatandaşı olduğu ülkeye geri dönmesi gerekmektedir ve ABD’de daimi olarak kalma niyetine sahip olmamalıdır. Bununla birlikte, yine aynı yasa E-2 göçmenlik dışı vize sahiplerinin ikili niyete sahip olabileceklerini, yani hem ABD’deki iş tamamlandıktan sonra ABD’den ayrılma hem de ABD’de kalmak için daimi oturum alma niyetine sahip olabileceğini söyler. İkili niyet tuhaf bir yasal konsepttir ama bunun etkisini bilmek önemlidir.

Tüm E-2 Başvuru Sahipleri Statü Değişikliği Prosedürünü Kullanamaz

E-2 göçmenlik dışı vize sahipleri için ikili niyetin sonuçlarından biri de, başvuruları onaylandıktan sonra diğer başvuru sahiplerinden daha zorlu bir yol seçmiş olmalarıdır. Genel anlamda, göçmenlik başvuruları onaylanmış olan ve göçmenlik vizesi numarası almış olan kişiler ya bir ABD büyükelçiliğinde veya konsolosluğunda göçmenlik vizesi için başvurarak ya da doğrudan “statü değişikliği” adı verilen sürece girerek yeşil kart alabilirler. Statü değişikliği, süreç sırasında ABD’den ayrılmanız gerekmemesi, görüşmede sizi bir avukatın temsil edebilecek olması ve daha fazla temyiz hakkına sahip olmanız nedeniyle birçok başvuru sahibi için daha uygundur.

Bununla birlikte, E-2 göçmenlik dışı vize sahiplerinin statü değişikliği yoluyla yeşil kart başvurusu yapmaları göçmenlik yasalarıyla yasaklanmıştır — en azından ek olarak I-508 başvurusu yapma adımını atmaksızın.

E-2 anlaşmalı tüccar programı kısmen ABD ile ticaret anlaşmaları yapmış çeşitli ülkeler ve ABD arasındaki ticareti kolaylaştırmak amacıyla oluşturulmuştur. Bunun sonucunda da E-2 statüsü E-2 göçmenlik dışı vize sahiplerine bu ticaret anlaşmasından kaynaklanan belirli yasal haklar sunar. Statünüzü ABD’deyken E-2 vizesinden daimi oturuma çevirmek istiyorsanız bu anlaşmanın sağlamış olduğu haklarınızdan feragat etmeniz ya da vazgeçmeniz gerekebilir. Bunu yapmak için de statü değişikliği başvurusu ile birlikte I-508 Formu, Haklar, İmtiyazlar, Muafiyetler ve Dokunulmazlıklardan Feragat Formunu vermeniz gerekecektir.

E-2 statüsü ile tarafınıza verilmiş haklardan feragat etmek sadece bir formalite değildir. Feragat etmeniz halinde, vergi yükümlülüğü, Türkiye ile ABD arasındaki ticaret anlaşması altında sunulan haklar ve diğer önemli yasal haklar bundan etkilenebilir. Mevcut E-2 statünüz hakkında herhangi sorunuz olması halinde bir göçmenlik avukatı ile iletişime geçin.

Her halükarda, bir konsoloslukta göçmenlik vizesi başvurusu yapmaya karar verir ve ABD’ye E-2 göçmenlik dışı vizesi yerine daimi oturum ile giriş yaparsanız E-2 anlaşma programının belirli yasal haklarından artık faydalanamazsanız.

Aile Temelli Göçmenlik

ABD’de yaşayan bir ABD vatandaşı ya da ABD’de daimi oturuma sahip bir akrabanız var ise bu akrabanız, aile temelli süreç yoluyla daimi oturumunuza sponsor olabilir. E-2 göçmenlik dışı vize sahibi kişi, yukarıda belirtmiş olduğumuz statü uyarısı geçerli olmak üzere bu süreçten geçebilir. E-2 başvurusu sahipleri için ikili niyet söz konusu olması sayesinde bir akrabanızın sizin için göçmenlik vizesi başvurusu yapması halinde E-2 statünüzü kaybetmekten endişelenmenize gerek kalmaz.

 

İstihdam Temelli Göçmenlik

E-2 göçmenlik dışı vize sahibi olarak ABD’de daimi oturum için ABD’li bir işverenin de size sponsor olması mümkündür. Gelecekteki işvereniniz başvuru sürecinden geçerken ikili niyet ilkesi sayesinde ABD’de E-2 vizesi sahibi olarak kalmanız mümkün olacaktır.

Kılavuzlarımızda daha detaylı olarak anlattığımız üzere istihdam temelli göçmenlik uzun bir süreçtir. İstihdam tipine, eğitime ve o pozisyon için gerekli deneyime ve diğer faktörlere bağlı olarak gelecekteki işvereninizin sizin için bir başvuru yapmadan önce “Çalışma Sertifikası” adlı bir süreci tamamlaması gerekebilir.

Çalışma Sertifikası, ABD Çalışma Bakanlığı tarafından denetlenen bir “market testidir.” Bu süreç, gelecekteki işvereninin tamamlaması gereken ve o pozisyon için bir dizi işçi bulma çabalarını belgelemesi gereken bir süreçtir. Bu sürecin ardındaki neden ise ABD’de bulunan hiçbir ABD vatandaşının ya da daimi oturuma sahip kişinin bu işi tatmin edici bir şekilde yapamayacağından emin olmaktır. Bu işe alım sürecinin tamamlanması üç ay sürer ve işvereninizin Çalışma Bakanlığına yapacağı başvurunun onaylanması ekstra üç ay alabilir. E-2 statüsü ile ABD’de iki seneye kadar kalabilecek olmanız nedeniyle işvereninizin Çalışma Sertifikası işlemlerinin zamanlaması dikkatle düşünülmelidir.

Diğer istihdam temelli göçmenlik vize başvuruları arasında EB-1 sınıflandırması (“Olağanüstü Yetenekli Yabancılar” veya “Çok Uluslu Şirket Yöneticileri” için) ve becerileri, bilgileri ya da yeteneklerinin ABD’de arandığını gösterebilen yabancı uyruklu kişiler için Ulusal Çıkar Feragatı (NIW) yer almaktadır. Bu kategoriler Çalışma Sertifikası sürecini gerektirmese de bunlar için aranan nitelikler son derece özeldir. EB-1 ya da NIW sınıflandırması için gerekli niteliklere sahip olabileceğinizi düşünüyorsanız bir göçmenlik avukatı ile iletişime geçin.

E-2 Statüsü ve Kendi Başvurusunu Yapma

Göçmenlik kanunları, göçmenlik başvurusu yapan işverenin kendisi için istihdam temelli göçmenlik başvurusu yapmasını yasaklamıştır.

E-2 anlaşmalı tüccar olarak ABD’de bulunan bir işletme ya da diğer girişim için yapılan bir yatırımı yönetmek ya da geliştirmek için ABD’ye girişinize izin verilir. İlgili işletme ya da girişim üzerinden hareket ederek aynı anda başvuru yapmadığınız sürece bu şirket sizin için bir istihdam temelli göçmenlik başvurusu yapabilir. E-2 yatırımcılarının sıklıkla ABD’deki bu şirket ya da girişimin sahibi ya da yöneticisi olmaları nedeniyle bu ayrımı kanıtlamak zor olabilir.  E-2 vizesinden yeşil karta geçiş için bir E-2 göçmenlik avukatı ile görüşün.

EB-5 Göçmenlik Kategorisi

E-2 yatırımcısı olarak büyük bir sermayeye erişiminiz olabilir ve bu sermaye ile Amerika Birleşik Devletleri’ne yatırım yapmak isteyebilirsiniz. EB-5 göçmenlik kategorisi, ABD’de bulunan ve en az on ABD vatandaşı ya da daimi oturum sahibi kişi veya göçmene tam zamanlı istihdam sağlayan ABD’de bulunan bir şirket ya da girişime 500.000$ ile 1.000.000$ arasında bir sermaye yatırımı yapan yabancı uyruklu kişilere daimi oturum ve yeşil kart imkanı sunmaktadır. Gerekli tutar, yatırım yapılacak işletme ya da girişimin bulunduğu coğrafi bölgede mevcut işsizlik oranına bağlı olacaktır.

USCIS, EB-5 programı kapsamında yapılan tüm yatırımları dikkatle inceler ve gerekliliklere uyumdan emin olarak dolandırıcılığı önler. EB-5 kategorisinin gereklilikleri açıkça anlaşılabilir olsa da uyum süreci karmaşık olabilir. EB-5 programı yoluyla daimi oturum almak istiyorsanız bir EB-5 göçmenlik avukatına danışın.

E-2 Vizesi, bir iş kurma ve bu işletmenin operasyonlarını yönetmek için ABD’de yaşamak isteyen yabancı uyruklu kişiler için mevcut bir Vize Sınıfıdır.  Bu işletme küçük ya da büyük olabilir ve E-2 Vizesi bir iş kurmak isteyenler için harika bir Vize seçeneğidir.  Başvuru sahiplerinin bu Vizeyi alabilmeleri için aşağıdaki gereklilikler/hak kazanma bölümünde verilen gereklilikleri karşılamaları gerekir.

Gereklilikler/Hak Kazanma

E-2 Vizesinin başlıca 6 temel gerekliliği bulunmaktadır:

1.      Anlaşmalı Bir Ülke Vatandaşı Olmalısınız
E-2 Yatırımcı Tüccar Vizesi sadece ABD’nin Anlaşmalı olduğu ülkelerden gelen kişiler için mevcuttur.  Birçok Batılı ülke bu listeye dahildir ama aynı zamanda Afrika, Asya ve Orta Doğudan ülkeler de bu listede yer alır.  Bu listedeki ülkelerin tam listesi USCIS web sitesinde bulunabilir.
2.      Yatırım Yapmış ya da Yatırım Yapma Sürecinde Olmalısınız
Testin bu bölümünün karşılanması için üç gerekliliği karşılamalısınız.

i) Kullanılan Fonların Meşru Sahibi Olduğunuzun ve Bunlar Üzerindeki Kontrolünüzün Kanıtlanması

Yasal yollarla elde etmiş olduğunuz fonları yatırım olarak kullanmalısınız.  Kuruşu kuruşuna muhasebe gerekli olmasa da Devlete ya bu parayı biriktirmiş olduğunu, bu paranın size hediye olarak verilmiş olduğunu ya da parayı meşru yollarla kazanmış olduğunuzu kanıtlamanız gerekir.  Vergi beyannameleri, banka hesap ekstrekeri, yatırım hesapları, vb. de dahil olmak üzere bu gerekliliği tatmin edecek çeşitli kanıtlama yöntemleri bulunmaktadır.  Kayıtlara kolaylıkla ulaşılamaması ya da ülkede üst düzeyde yolsuzluk olması halinde bazı ülkeler için bu bir sorun olabilir.  Şahsen ben başvurumu yaptığım zaman devlete 10 yıllık vergi beyannamelerimi, mevcut W-2 statümü, 401K yatırım beyannamelerimi ve banka hesap ekstrelerimi gösterdim.

ii) Tüm Fonlar “Risk Altında” Olmalı ve Geri Alınamaz Biçimde Yatırılmış Olmalıdır

Yatırımda kullanılan tüm varlıklar zarar etme riski altındaki kişisel varlıklar olmalıdır ve bu, gerçek anlamda kaybedebileceğiniz bir şey olduğu anlamına gelir.  Banka kredisi kullanılabilir ama herhangi zarar halinde zor duruma düşecek olmalısınız ve bu gereklilik ile Vizenizin onaylanmasından önce sözleşmelere imza atmanız ve/veya parayı harcamanız gerekir.  Şahsen başvurumu yaptığım zaman bir yıllık ofis alanı kira sözleşmesi imzaladım ve Vize onaylanmamış olsa dahi yaklaşık 24.000$ ödemem gerekecekti.  Kredi kartı borcu ya da diğer borçlar işletme varlıklarıyla güvence altına alınmış ya da limitet şirket adı altında olduğu sürece bu gibi borçlar risk altındaki paraya dahil edilemez.  Bu hüküm, E-2 Vizesine ilişkin “korkutucu” hükümlerden biridir.

iii) İşletmenin Açılışına Yakın Olmalısınız

Vizen onaylanana kadar müşterilerinden para kabul edemeyecek ya da “iş yapamayacak” olsan da işini açmaya yakın olmalısın.  Bunun ardındaki fikir ise ABD devletinin ABD’de “belki” bir iş açabilecek ya da bir iş açmak “isteyen” kişilerin Vizelerini onaylamak istememesidir.   Bu nedenle, işiniz açılışa hazır bir aşamada olmalıdır.  Bu da bir kira sözleşmesi imzalamış olmanız, işletmenizin banka hesabının açılmış olması, bir web siteniz olması ve işinizi işler hale getirmeniz için gerekli tüm malzemeleri satın almış olmanız gerektiği anlamına gelir.

3.      İşletmeyi Becerilerinizle “Geliştirecek ve Yönlendirecek” Bir Konumda Olmalısınız
Bir işletmeyi yönetecek kişi değilseniz E-2 Vizesi alamazsınız. Ayrıca, Devletin size işletmenizin kârlı olacağı konusunda güvenmesini sağlayacak gerekli yeteneklere sahip olmalısınız. Örneğin, tek deneyiminiz bir restoranda yemek yemiş olmak olsaydı bir restoran açma fikriyle bir E-2 Vizesi alma şansınız daha yüksek olurdu.  Normalde eğitim geçmişiniz ve deneyiminiz bir işletmenin başarılı olmasını sağlayacak bir pozisyonda olduğunuzu gösterir nitelikte olmalıdır.

4.      Yatırımınız Büyük Olmalıdır
ABD Devleti, büyük olduğunu düşündükleri bir tutar belirlememiştir.  Bu nedenle, yatırımınız 15.000$ kadar küçük ya da milyonlar kadar büyük olabilir.  Şahsen 50.000$ kadar yatırdım ama ekipmanlar, mobilya ve diğer ögeler için sadece 13.000$ harcadım.  Ayrıca, döner sermaye olarak şirket hesabıma 35.000$ yatırdım.  Bununla birlikte, şirket hesabında duran paranın bir yatırım olarak kabul edilmediği unutulmamalıdır ama Devlet döner sermayenin makul bir bölümünü yatırımın bir parçası olarak kabule eder. Kuruluşu fazla maliyetli olmayan hizmet odaklı bir işletme kurduğum için bu küçük meblağ yeterliydi.  Eğer bu işletme mesela bir otomobil üreticisi olsaydı, gereken yatırım tutarı çok daha büyük olurdu.   Devlet yaptığınız tüm harcamalarının kaydını görmek isteyeceği için tüm masraflarınızın kaydını tutmanız önemlidir.

5.      Yatırımınız ve İşletmeniz Marjinal Olamaz
Bunun anlamı, işletmenizin sadece siz ve aileniz için bir geçim kaynağı sağlayacak şekilde kurulmuş olamayacağıdır.  5 yıllık büyümeyi gösteren veya gelecekte işçi alma planınızı gösteren bir iş planı hazırlayarak işletmenizin marjinal olmadığını gösterebilirsiniz.

6.      Vize Süresi Sonunda Kendi Ülkenize Dönmeyi Planlıyor Olmalısınız
Bu hükmü yerine getirmek zor değildir ve tek yapmanız gereken vizenizin süresi dolar dolmaz Türkiye’ye dönmeyi planladığınızı gösteren belgeyi imzalamaktır.  Diğer birçok vizenin aksine, Türkiye’de bir tapu sahibi olmak gibi anavatanınızla bağlarınızı göstermeniz gerekmez.

Önsöz

Başvurulan vize kategorisi her ne olursa olsun vize başvurusu yapan yabancıların çoğunluğunun ikamet ettikleri ülkedeki ABD Konsolosluğu’nda veya Büyükelçiliği’nde birebir mülakat gerçekleştirmeleri gerekir. Bu aşama özellikle E2 vizesine başvuranlar için gereklidir. Bunun nedeni ABD Konsolosluklarının diğer vize türlerinin aksine E2 vize başvurularının her birini daha önceden ABD Vatandaşlık ve Göçmen Ofisi’nden veya kendi konsolosluklarından onay almış olsa dahi karara bağlamak durumunda olmasıdır. Ayrıca ABD Konsolosluk yetkililerinin E2 vize başvurularını onaylamak veya reddetmek konusunda olağanüstü derecede takdir yetkilerinin olduğunu unutmamak gerekir ve genellikle sınırlı sayıda müracaat veya yeniden değerlendirme imkanı sunarlar. Dolayısıyla E2 vize mülakatı tüm başvuru sürecinde oldukça önemli bir yer tutar. Reinhardt LLP bu tür mülakatlara hazırlanan yüzlerce müşterisine danışmanlık hizmeti sunmuştur. Bu konudaki tecrübemizi ve tüyolarımızı aşağıda bulabilirsiniz:

 

 

  1. Hazırlıklı Olun:

İşin püf noktası iyi bir hazırlıktan geçer, özellikle de bu gibi durumlarda son derece önemlidir. E-Vize mülakatlarına hazırlanma süreci, başvurunuzun fotokopisi ve aile üyeleriniz orada değilse bile pasaportları gibi gerekli belgeleri sunmakla başlar. ABD Konsolosluğu’nun mülakat öncesinde ek belge veya kanıt talep etmesi de alışılmamış bir durum değildir. Bu gibi durumlarda istenilen bilgiler çıktı alınmalı ve mülakat sırasında yetkili kişiye teslim edilmelidir. Bizler her zaman müşterilerimize özel sorularla karşılaştıklarında cevap niteliğindeki bilgileri ve referansları kolayca bulabilmeleri için ellerindeki başvuru fotokopisine küçük notlar almalarını tavsiye ediyoruz. Örneğin, birçok ABD Konsolosluğu başvurudaki sayfa sayısına bir sınır getirse de fon kaynakları ile ilgili daha fazla soru sorma ihtiyacı hissedebilir. Dolayısıyla para transferini gösteren ek banka hesap özetlerinizi de yanınızda bulundurun.

  1. Dersinizi Çalışın:

E2 Vize mülakatına hazırlanırken yatırımcı iş alanının fon kaynakları, iş türü ve sektörü, büyüme planı ve gelecekteki projeleri dahil olmak üzere her türlü detay hakkında tartışmaya hazır olmalıdır. Bu nokta son derece önemlidir, çünkü konsolosluk çalışanları işiniz, sayılar ve yatırımınız hakkında işletmenizin büyüyüp ABD ekonomisine yön verip vermeyeceğini saptayabilmek adına size oldukça çok soru soracaktır. Bu nedenle yatırımcıların kendi işlerine dair her şeyi anlatabilir durumda olmaları gerekmektedir. Ne kadar para yatırdınız?, Bu parayı nasıl harcadınız? Ne kadar gelir bekliyorsunuz? gibi sorulara hazırlıklı olun.

  1. Sabırlı Olun:

Konsolosluk yetkilileri bu başvurular üzerinde çok geniş bir yetkiye sahip olduklarının farkındadır ve işletmeniz hakkında özel veya çok zor sorular sorduklarında genellikle “soğuk“ veya “kaba“ görünebilirler. Bu gibi durumlarda yetkili kişinin temel görevinin başvuruya dair her şeyin doğru olduğundan emin olmak adına size birçok soru sormak olduğunu unutmayın. Müşterilere sorular rahatsız edici veya cevabı belirgin bile görünse de sakin ve profesyonel bir tavır takınmaları ve gerekli olandan fazla bilgi vermeyerek soruyu tam anlamıyla cevaplamaları tavsiye edilmektedir. “Yatırımınız yeterli değil“ veya “İşiniz iyi görünmüyor“ gibi ithamları çürütmeye hazırlıklı olun.

  1. Kendinize Güvenin:

Yukarıda da açıklandığı üzere Konsolosluk yetkilileri yatırımınızın büyüyeceğine, ABD ekonomisine katkı sağlayacağına ve yatırımcının bu işletmeyi yönetebilir durumda olduğuna dair kanıt aramaktadır. Aynı zamanda yatırımcının güvenini sarsmak adına sorular sorabilir veya yorumlar yapabilirler. Bu noktada yatırımcının kendi yatırımına, işletmesine ve başvurusuna güvenmesi ve Konsolosluk yetkilisini işletmesi hakkında tam anlamıyla “ikna etmesi“ gereklidir. Müşterilerimize her zaman şunu söylüyoruz: Yetkili kişiyi işinize yatırım yapacak biri gibi görün ve yetkiliyi işletmenizin buna değer olduğuna ikna etmek durumunda olduğunuzu farz edin. Yatırımcı işletmesine güvendiği takdirde ortada endişe edecek hiçbir şey kalmaz!

  1. Kibar Olun:

Her şeyden önemlisi sıcakkanlı davranmaktır! Sıcakkanlı, kibar ve yardımsever olun. Sonuçta herkes saygıyı hak eder, özellikle de başvurunuzu değerlendirecek olan Konsolosluk yetkilileri. Yetkili kişi kendini rahat hissettiği takdirde yatırımcı da kendini rahat hissedecek ve böylelikle mülakat daha çok sohbet havasında geçecektir.

 

New York Office

65 Broadway Suite 1603
New York, New York 10006

Andrew P. Johnson - Immigration Lawyer