Chat with us, powered by LiveChat

Tag: e-2 mulakat

E-2 Vizesi, bir iş kurma ve bu işletmenin operasyonlarını yönetmek için ABD’de yaşamak isteyen yabancı uyruklu kişiler için mevcut bir Vize Sınıfıdır.  Bu işletme küçük ya da büyük olabilir ve E-2 Vizesi bir iş kurmak isteyenler için harika bir Vize seçeneğidir.  Başvuru sahiplerinin bu Vizeyi alabilmeleri için aşağıdaki gereklilikler/hak kazanma bölümünde verilen gereklilikleri karşılamaları gerekir.

Gereklilikler/Hak Kazanma

E-2 Vizesinin başlıca 6 temel gerekliliği bulunmaktadır:

1.      Anlaşmalı Bir Ülke Vatandaşı Olmalısınız
E-2 Yatırımcı Tüccar Vizesi sadece ABD’nin Anlaşmalı olduğu ülkelerden gelen kişiler için mevcuttur.  Birçok Batılı ülke bu listeye dahildir ama aynı zamanda Afrika, Asya ve Orta Doğudan ülkeler de bu listede yer alır.  Bu listedeki ülkelerin tam listesi USCIS web sitesinde bulunabilir.
2.      Yatırım Yapmış ya da Yatırım Yapma Sürecinde Olmalısınız
Testin bu bölümünün karşılanması için üç gerekliliği karşılamalısınız.

i) Kullanılan Fonların Meşru Sahibi Olduğunuzun ve Bunlar Üzerindeki Kontrolünüzün Kanıtlanması

Yasal yollarla elde etmiş olduğunuz fonları yatırım olarak kullanmalısınız.  Kuruşu kuruşuna muhasebe gerekli olmasa da Devlete ya bu parayı biriktirmiş olduğunu, bu paranın size hediye olarak verilmiş olduğunu ya da parayı meşru yollarla kazanmış olduğunuzu kanıtlamanız gerekir.  Vergi beyannameleri, banka hesap ekstrekeri, yatırım hesapları, vb. de dahil olmak üzere bu gerekliliği tatmin edecek çeşitli kanıtlama yöntemleri bulunmaktadır.  Kayıtlara kolaylıkla ulaşılamaması ya da ülkede üst düzeyde yolsuzluk olması halinde bazı ülkeler için bu bir sorun olabilir.  Şahsen ben başvurumu yaptığım zaman devlete 10 yıllık vergi beyannamelerimi, mevcut W-2 statümü, 401K yatırım beyannamelerimi ve banka hesap ekstrelerimi gösterdim.

ii) Tüm Fonlar “Risk Altında” Olmalı ve Geri Alınamaz Biçimde Yatırılmış Olmalıdır

Yatırımda kullanılan tüm varlıklar zarar etme riski altındaki kişisel varlıklar olmalıdır ve bu, gerçek anlamda kaybedebileceğiniz bir şey olduğu anlamına gelir.  Banka kredisi kullanılabilir ama herhangi zarar halinde zor duruma düşecek olmalısınız ve bu gereklilik ile Vizenizin onaylanmasından önce sözleşmelere imza atmanız ve/veya parayı harcamanız gerekir.  Şahsen başvurumu yaptığım zaman bir yıllık ofis alanı kira sözleşmesi imzaladım ve Vize onaylanmamış olsa dahi yaklaşık 24.000$ ödemem gerekecekti.  Kredi kartı borcu ya da diğer borçlar işletme varlıklarıyla güvence altına alınmış ya da limitet şirket adı altında olduğu sürece bu gibi borçlar risk altındaki paraya dahil edilemez.  Bu hüküm, E-2 Vizesine ilişkin “korkutucu” hükümlerden biridir.

iii) İşletmenin Açılışına Yakın Olmalısınız

Vizen onaylanana kadar müşterilerinden para kabul edemeyecek ya da “iş yapamayacak” olsan da işini açmaya yakın olmalısın.  Bunun ardındaki fikir ise ABD devletinin ABD’de “belki” bir iş açabilecek ya da bir iş açmak “isteyen” kişilerin Vizelerini onaylamak istememesidir.   Bu nedenle, işiniz açılışa hazır bir aşamada olmalıdır.  Bu da bir kira sözleşmesi imzalamış olmanız, işletmenizin banka hesabının açılmış olması, bir web siteniz olması ve işinizi işler hale getirmeniz için gerekli tüm malzemeleri satın almış olmanız gerektiği anlamına gelir.

3.      İşletmeyi Becerilerinizle “Geliştirecek ve Yönlendirecek” Bir Konumda Olmalısınız
Bir işletmeyi yönetecek kişi değilseniz E-2 Vizesi alamazsınız. Ayrıca, Devletin size işletmenizin kârlı olacağı konusunda güvenmesini sağlayacak gerekli yeteneklere sahip olmalısınız. Örneğin, tek deneyiminiz bir restoranda yemek yemiş olmak olsaydı bir restoran açma fikriyle bir E-2 Vizesi alma şansınız daha yüksek olurdu.  Normalde eğitim geçmişiniz ve deneyiminiz bir işletmenin başarılı olmasını sağlayacak bir pozisyonda olduğunuzu gösterir nitelikte olmalıdır.

4.      Yatırımınız Büyük Olmalıdır
ABD Devleti, büyük olduğunu düşündükleri bir tutar belirlememiştir.  Bu nedenle, yatırımınız 15.000$ kadar küçük ya da milyonlar kadar büyük olabilir.  Şahsen 50.000$ kadar yatırdım ama ekipmanlar, mobilya ve diğer ögeler için sadece 13.000$ harcadım.  Ayrıca, döner sermaye olarak şirket hesabıma 35.000$ yatırdım.  Bununla birlikte, şirket hesabında duran paranın bir yatırım olarak kabul edilmediği unutulmamalıdır ama Devlet döner sermayenin makul bir bölümünü yatırımın bir parçası olarak kabule eder. Kuruluşu fazla maliyetli olmayan hizmet odaklı bir işletme kurduğum için bu küçük meblağ yeterliydi.  Eğer bu işletme mesela bir otomobil üreticisi olsaydı, gereken yatırım tutarı çok daha büyük olurdu.   Devlet yaptığınız tüm harcamalarının kaydını görmek isteyeceği için tüm masraflarınızın kaydını tutmanız önemlidir.

5.      Yatırımınız ve İşletmeniz Marjinal Olamaz
Bunun anlamı, işletmenizin sadece siz ve aileniz için bir geçim kaynağı sağlayacak şekilde kurulmuş olamayacağıdır.  5 yıllık büyümeyi gösteren veya gelecekte işçi alma planınızı gösteren bir iş planı hazırlayarak işletmenizin marjinal olmadığını gösterebilirsiniz.

6.      Vize Süresi Sonunda Kendi Ülkenize Dönmeyi Planlıyor Olmalısınız
Bu hükmü yerine getirmek zor değildir ve tek yapmanız gereken vizenizin süresi dolar dolmaz Türkiye’ye dönmeyi planladığınızı gösteren belgeyi imzalamaktır.  Diğer birçok vizenin aksine, Türkiye’de bir tapu sahibi olmak gibi anavatanınızla bağlarınızı göstermeniz gerekmez.

Önsöz

Başvurulan vize kategorisi her ne olursa olsun vize başvurusu yapan yabancıların çoğunluğunun ikamet ettikleri ülkedeki ABD Konsolosluğu’nda veya Büyükelçiliği’nde birebir mülakat gerçekleştirmeleri gerekir. Bu aşama özellikle E2 vizesine başvuranlar için gereklidir. Bunun nedeni ABD Konsolosluklarının diğer vize türlerinin aksine E2 vize başvurularının her birini daha önceden ABD Vatandaşlık ve Göçmen Ofisi’nden veya kendi konsolosluklarından onay almış olsa dahi karara bağlamak durumunda olmasıdır. Ayrıca ABD Konsolosluk yetkililerinin E2 vize başvurularını onaylamak veya reddetmek konusunda olağanüstü derecede takdir yetkilerinin olduğunu unutmamak gerekir ve genellikle sınırlı sayıda müracaat veya yeniden değerlendirme imkanı sunarlar. Dolayısıyla E2 vize mülakatı tüm başvuru sürecinde oldukça önemli bir yer tutar. Reinhardt LLP bu tür mülakatlara hazırlanan yüzlerce müşterisine danışmanlık hizmeti sunmuştur. Bu konudaki tecrübemizi ve tüyolarımızı aşağıda bulabilirsiniz:

 

 

  1. Hazırlıklı Olun:

İşin püf noktası iyi bir hazırlıktan geçer, özellikle de bu gibi durumlarda son derece önemlidir. E-Vize mülakatlarına hazırlanma süreci, başvurunuzun fotokopisi ve aile üyeleriniz orada değilse bile pasaportları gibi gerekli belgeleri sunmakla başlar. ABD Konsolosluğu’nun mülakat öncesinde ek belge veya kanıt talep etmesi de alışılmamış bir durum değildir. Bu gibi durumlarda istenilen bilgiler çıktı alınmalı ve mülakat sırasında yetkili kişiye teslim edilmelidir. Bizler her zaman müşterilerimize özel sorularla karşılaştıklarında cevap niteliğindeki bilgileri ve referansları kolayca bulabilmeleri için ellerindeki başvuru fotokopisine küçük notlar almalarını tavsiye ediyoruz. Örneğin, birçok ABD Konsolosluğu başvurudaki sayfa sayısına bir sınır getirse de fon kaynakları ile ilgili daha fazla soru sorma ihtiyacı hissedebilir. Dolayısıyla para transferini gösteren ek banka hesap özetlerinizi de yanınızda bulundurun.

  1. Dersinizi Çalışın:

E2 Vize mülakatına hazırlanırken yatırımcı iş alanının fon kaynakları, iş türü ve sektörü, büyüme planı ve gelecekteki projeleri dahil olmak üzere her türlü detay hakkında tartışmaya hazır olmalıdır. Bu nokta son derece önemlidir, çünkü konsolosluk çalışanları işiniz, sayılar ve yatırımınız hakkında işletmenizin büyüyüp ABD ekonomisine yön verip vermeyeceğini saptayabilmek adına size oldukça çok soru soracaktır. Bu nedenle yatırımcıların kendi işlerine dair her şeyi anlatabilir durumda olmaları gerekmektedir. Ne kadar para yatırdınız?, Bu parayı nasıl harcadınız? Ne kadar gelir bekliyorsunuz? gibi sorulara hazırlıklı olun.

  1. Sabırlı Olun:

Konsolosluk yetkilileri bu başvurular üzerinde çok geniş bir yetkiye sahip olduklarının farkındadır ve işletmeniz hakkında özel veya çok zor sorular sorduklarında genellikle “soğuk“ veya “kaba“ görünebilirler. Bu gibi durumlarda yetkili kişinin temel görevinin başvuruya dair her şeyin doğru olduğundan emin olmak adına size birçok soru sormak olduğunu unutmayın. Müşterilere sorular rahatsız edici veya cevabı belirgin bile görünse de sakin ve profesyonel bir tavır takınmaları ve gerekli olandan fazla bilgi vermeyerek soruyu tam anlamıyla cevaplamaları tavsiye edilmektedir. “Yatırımınız yeterli değil“ veya “İşiniz iyi görünmüyor“ gibi ithamları çürütmeye hazırlıklı olun.

  1. Kendinize Güvenin:

Yukarıda da açıklandığı üzere Konsolosluk yetkilileri yatırımınızın büyüyeceğine, ABD ekonomisine katkı sağlayacağına ve yatırımcının bu işletmeyi yönetebilir durumda olduğuna dair kanıt aramaktadır. Aynı zamanda yatırımcının güvenini sarsmak adına sorular sorabilir veya yorumlar yapabilirler. Bu noktada yatırımcının kendi yatırımına, işletmesine ve başvurusuna güvenmesi ve Konsolosluk yetkilisini işletmesi hakkında tam anlamıyla “ikna etmesi“ gereklidir. Müşterilerimize her zaman şunu söylüyoruz: Yetkili kişiyi işinize yatırım yapacak biri gibi görün ve yetkiliyi işletmenizin buna değer olduğuna ikna etmek durumunda olduğunuzu farz edin. Yatırımcı işletmesine güvendiği takdirde ortada endişe edecek hiçbir şey kalmaz!

  1. Kibar Olun:

Her şeyden önemlisi sıcakkanlı davranmaktır! Sıcakkanlı, kibar ve yardımsever olun. Sonuçta herkes saygıyı hak eder, özellikle de başvurunuzu değerlendirecek olan Konsolosluk yetkilileri. Yetkili kişi kendini rahat hissettiği takdirde yatırımcı da kendini rahat hissedecek ve böylelikle mülakat daha çok sohbet havasında geçecektir.

 

New York Office

65 Broadway Suite 1603
New York, New York 10006

Andrew P. Johnson - Immigration Lawyer