Chat with us, powered by LiveChat

Tag: e-2 vize suresi

E-2 Vize Süresi Nedir?

Bu Vizenin süresi nedir?
Eğer statü değişikliği olarak işleme koyulmuşsa bu süre genellikle 2 sene olacaktır.  Eğer konsoloslukta işleme koyulmuşsa bu vize 5 yıla kadar geçerli olabilir ve bu süre iki ülke arasındaki mutekabiliyet anlaşmasına ve konsolosluğun kararına bağlı olacaktır.

Aile Fertleri Ne Gibi İşlemlerden Geçer?
E-2 Yatırımcıları, eşi ve 21 yaş altı evlenmemiş çocukları için E-2 türev vizesi alabilir.  Eş ABD’de çalışma izni alabilir ama çocuklar alamaz. Tarafların tümü ABD’de okuyabilir.

İşte en sık sorulan E-2 Vize soruları ve bunların cevapları.

1.     E-2 Vizesi Bir Yeşil Kart ile Sonuçlanır mı?
Hayır. E-2 Vizesi bir göçmenlik dışı vizedir ve bir Yeşil Kart ile SONUÇLANMAZ.  Bir yeşil kar ile sonuçlanmayacak olsa da genellikle 5 yıllık bir süre için onaylanır ve işletme faaliyetlerini sürdüğü sürece bu Vizeyi sınırsız sayıda yenileyebilirsiniz.  Başka bir yeşil kart kategorisine (EB-5 gibi) hak kazanmanız halinde yeşil kart için başvuru yapmanın en iyi yolunu bir göçmenlik avukatına danışmalısınız.  E-2 Vizesinin kısa süreli niyet unsurunun yeşil kart başvurusu yapmayı zorlaştırması nedeniyle bu çetrefilli bir durumdur.

2.     E-2 Vizesi Almak için ABD’li İşçileri mi İstihdam Etmeliyim?
Bir işletmede çalışmak üzere istihdam edilecek ABD’li işçi sayısında bir gereklilik söz konusu değildir ama o işletmenin faaliyetlerini sürdürmesi için makul olarak gerekli olan ABD’li işçileri istihdam etmesi gerekir.  İşçi alımı yapılmaması halinde bu yatırımın sadece E*2 başvurusu sahibi ve ailesinin geçimini sağlamak için yapıldığı düşünülebilir. (Bunu tanımlayan yasal sözcük “Marjinal” olmaktadır ve buna izin verilemez).  İşçileri derhal işe almanız gerekmez ve onları nasıl işe almayı planladığını 5 yıllık iş planında detaylarıyla açıklamanız gereklidir.

3.     E-2 Vizesi, 1 milyon (1.000.000$) Amerikan doları yatırım yapmam ve 10 kişiye istihdam sağlamam gereken vize mi?
Hayır. E-2 Vizesi sıklıkla EB-5 Vizesiyle karıştırılır. EB-5 Vizesi tamamen farklı bir Göçmenlik (Yeşil Kart) Vizesidir.  EB-5 Vizesinin aksine, E-2 Vizesi belirli bir Yatırım tutarı gerektirmez ve işe almanız gereken belirli bir işçi sayısı bulunmamaktadır.

4.     Düşük bir Yatırım ile E-2 Vizesi alabilir miyim? Bu Yatırım için belirli bir asgari tutar var mı?
Belirli bir Yatırım meblağı bulunmamaktadır.  Yaygın efsanelerden biri bu asgari tutarın 100.000$ olduğu doğrultusundadır ama daha önce 15.000$ harcama ve döner sermaye olarak banka hesabında 35.000$ kadar küçük rakamlarla yapılan yatırımlar için onay almış bulunuyoruz.  İşletmeniz bir hizmet işletmesi (danışmanlık şirketi gibi) ise gerekli yatırım, bu işletmenin sermaye yoğun bir işletme (otomobil üretim fabrikası gibi) olması halinde gerekli yatırımdan çok daha düşük olacaktır.

5.     İşletmeyi açmak için kredi alabilir miyim?
Evet. EB-5 Vizesinin aksine, işletmenin aşırı kaldıraçlı olmaması şartıyla bu Vize için kredi almak kabul edilir.

6.     Açmam ya da satın almam gereken belirli bir işletme var mı?
Hayır. Her türlü kâr amaçlı aktif işletme tipi uygundur. (Eczane, hukuk bürosu, danışmanlık şirketi, oto galeri, kuaför, vb.)

7.     E-2 Vizesi Almak için bir İş Planı Yapmalı mıyım?
Evet.  5 yıllık bir iş planı gereklidir ve bu iş planı, Vize başvurunuzu değerlendiren göçmenlik memurlarının göz önünde bulundurduğu en önemli şeydir.

8.     Bir Gayrimenkul Yatırımı E-2 Vizesi için uygun mudur? Bir Ev Satın Alıp E-2 Vizesi edinebilir miyim?
Hayır. E-2 Vizesi ya ABD’de mevcut bir işletme satın alınarak ya da ABD’de yeni bir iş kurularak edinilebilir ve bu işletmenin “aktif” bir işletme olması gerekir.  Gayrimenkul veya hisse senedi satın alımı gibi pasif yatırımlar buna dahil değildir.  İşletmenizin para kazanması gerekir ve kâr amaçlı olmayan girişimler bu programa dahil edilemez.

9.     Ailemi getirebilir miyim ve ABD’de çalışabilirler mi?
Eşiniz E-2 vizesi alabilir ve E-2 statüsünü aldıktan sonra ABD’de çalışmak için “İstihdam Yetkilendirme Belgesi” (EAD olarak bilinir) için başvuru yapabilir.   Eşiniz bir alanda çalışabilir ve bu da E-2 Vizesinin avantajlarından biridir çünkü birçok diğer göçmenlik dışı vize (TN Vizesi ve H-1B Vizesi gibi) eşlerin ABD’de çalışmasına imkan tanımaz.

10.  Hangi ülkeler E-2 Vizesi almaya hak kazanabilir?
E-2 Yatırımcı Tüccar Vizesi sadece ABD’nin Anlaşmalı olduğu ülkelerden gelen kişiler için mevcuttur.  Birçok Batılı ülke bu listeye dahildir ama aynı zamanda Afrika, Asya ve Orta Doğudan ülkeler de bu listede yer alır.  İsrail bu listeye yakın zamanda eklenmiştir.

11.  E-2 Vizesi almak ne kadar sürer?
E-2 Vizesi çok sayıda belge gerektiren bir başvurudur.  Bu Vize, resmi formların yanı sıra genellikle belgelerle dolu kalın bir klasörün teslim edilmesini gerektirir.  Bu belgeler hazırlandıktan sonra işlem süresi, Türkiye’de bulunan konsolosluğun işlem süresine bağlı olacaktır.  Bu da 3 haftadan 3 aya kadar zaman alabilir (ya da daha fazla)

New York Office

65 Broadway Suite 1603
New York, New York 10006

Andrew P. Johnson - Immigration Lawyer