Chat with us, powered by LiveChat

Tag: eb-1

Çok sayıda kişi her sene Amerika Birleşik Devletleri’ne vize için başvuru yapıyor ve olumlu sonuç alamıyor. İstedikleri sonucu elde edemedikleri zaman bu kişiler sıklıkla umutlarını yitiriyorlar, ama olağanüstü bir yeteneğe sahipseniz ya da alanınızda etkileyici beceriler sergilediyseniz bu konuda endişelenmeniz gerekmiyor, EB-1 yeşil kart başvurusu yapabilirsiniz.

 

Bir EB-1 avukatıyla iletişime geçebilir ve ülkeye mümkün olan en kısa sürede girebilmeniz için olağanüstü yetenek yeşil kartı almakta size yardımcı olmasını sağlayabilirsiniz. EB1 avukatınız hangi adımları atacağınızı ve güvenle nasıl ilerleyeceğinizi size gösterir ve EB-1 vizesi almanın en akıllıca karar olduğunu anlarsınız.

 

Olağanüstü Yetenek Yeşil Kartı Anlamak

 

Bir olağanüstü yetenek yeşil kart almaya hazır olduğunuz zaman olağanüstü yetenek yeşil kart süreci hakkında mümkün olduğunca fazla bilgi edinmek başarı şansınızı artırabilir. EB-1 vizesi almak isteyenlerin buna hak kazanabilmek için işletme, sanat, bilim veya atletizm gibi dallarda istisnai yetenekleri olması gerekir.

 

Önemli profesörler veya araştırmacılar olarak uluslararası topluluğun dikkatini çekmiş olan kişiler bir EB-1 vizesine başvurabilir ve çalışmalarını ABD’de devam ettirebilir. EB1 vizesi çok uluslu şirketlerin yöneticilerinin de ülkeye girişine imkan tanımaktadır ve olağanüstü yetenek yeşil kart avukatınız minimum gereksinimleri karşılayıp karşılamadığınızı belirlemenize yardımcı olabilir.

 

Olağanüstü Yetenek Yeşil Kart Gereklilikleri

 

EB1 vizesi edinmek için karşılamanız gereken gereklilikleri gözden geçirerek, EB1 yeşil kart başvurunuzdan ne bekleyebileceğiniz hakkında bir fikir edinebilirsiniz. Sektörünüzle ilgili önemli bir yayında yeteneğinizin resmi olarak tanınmış olması halinde başvurunuz onaylanabilir.

 

Bir akademik alanda üst düzey beceriler sergilemiş olan ve en az üç yıl öğretmenlik deneyimine sahip kişiler EB1 vizesi başvurusu yapabilir. Olağanüstü performansı vurgulayan ödüller ve üyelikler de olağanüstü yetenek yeşil kart almak isteyenler için geçerli kanıtlar arasındadır.

 

Bir Olağanüstü Yetenek Yeşil Kart Avukatı Nasıl Yardımcı Olabilir

 

Eğer EB1 vizesi almak istiyorsanız EB1 avukatının sizin için ne yapabileceğini merak ediyor olabilirsiniz. EB1 avukatınız özgeçmişinizi inceler ve bir olağanüstü yetenek yeşil kart başvurusu yapıp yapmamanız gerektiğine karar vermenize yardımcı olur.

 

EB1 avukatınız, her şeyi doğru şekilde doldurmuş olduğunuzdan emin olmak için başvuru formunuzu inceleyecektir. EB-1 süreci hakkında sorularınız ya da endişeleriniz olması halinde EB-1 avukatınız sizi destekleyecek ve sizi doğru yola yönlendirecektir. Ve EB1 vizenizi mümkün olduğunu düşündüğünüzden daha önce alırsınız.

 

Özetle

 

Olağanüstü yetenek yeşil kartı almak, yetenekli kişilerin çalışmalarını ABD’de devam ettirmelerinin akıllı bir yoludur. EB-1 başvurusunu bir uzmandan yardım almadan doldurmak mümkündür, ancak EB-1 avukatı hedefinize ulaşma şansınızı artıracaktır. Yanınızda bir EB-1 avukatı olduğu zaman bu sürecin sıkça karşılaşılan tehlikelerinden kaçınacak ve süreci kısa sürede tamamlayarak sonucu gördüğünüzde memnun kalacaksınız. Eğer bir göçmenlik avukatı ile EB-1 sürecini görüşmek istiyorsanız lütfen ücretsiz bir danışmanlık görüşme randevusu almak için Andrew P. Johnson Hukuk Bürosunu arayın (212-693-3355) ya da info@lawapj.com adresinden e-postayla iletişime geçin.

İki vize arasındaki en büyük fark, yabancı uyruklu kişinin ABD’de kalmasına izin verilen süredir. O-1 vizesi geçici oturma izni sağlarken EB-1 ile kalıcı oturma izni edinilir.

 

İki vize türünün kabul şartları birbirinden farklı olduğu için O-1 vizesi sahipleri otomatikman EB-1 kabulü almazlar. Her ne kadar O-1 ve EB-1 vizeleri için gerekli nitelikler birbirine benzese de birbirinin yerine geçemez.

 

EB-1 yeşil kartı için gerekenler O-1 vizesine göre çok daha ayrıntılıdır. Başarılı olan EB-1 adayları alanlarının en iyisi olduklarına dair kayda değer kanıt ve belgelere sahiptir.

 

EB-1A vizesi ise kişinin “kendi sponsoru” olmasına olanak tanır, yani kişi alanında hatırı sayılır başarılar elde etmişse bir işverenin sponsorluğuna ihtiyacı yoktur.

Araştırmacılar ve profesörler için verilen EB-1B vizesinde ise çalışan kişinin kendi alanında uzmanlaşmış ve olağanüstü başarılar elde etmiş olması gereklidir. ABD’li bir işverenin iş teklifini kabul etmeniz durumunda becerilerinizi şirketinize veya enstitünüze kanıtlayabiliyor durumda olmanız gerekmektedir.

Sponsorluk ve Aile Konusundaki Farklar – O-1 vizesi vs EB-1

  • O-1 vize sahiplerinin çoğu ABD’de kaldıktan birkaç yıl sonra yeşil karta başvurmaktadır. EB-1’in aksine tüm O-1 başvurularında sponsor zorunludur.
  • EB-1 başvurusunun özel yetenek kategorisinde talep edilen standartlar da O-1 vizesine göre daha yüksektir.
  • O-1 avukatları genellikle başvuru sahiplerini ulusal ve uluslararası alanlarda tanınırlıkları aracılığıyla üstün yeteneklerini detaylı bir şekilde kanıtlamaları için teşvik eder.
  • İki vize arasındaki diğer bir önemli fark ise aile üyelerine tanınan haklardır. O-1 vizesi sahiplerinin eşleri ve çocukları otomatikman ABD’de çalışma izni edinemezler. Bu gibi durumlarda onlara büyük ihtimalle O-3 vizesi verilir.
  • Öte yandan EB-1 sahiplerinin eşleri ve ona bağlı olan kişiler de kabul edildikten sonra yeşil kart edinebilirler. Bağımlı kişi kategorisinde 21 yaşından küçük çocuklar kabul edilmektedir.

O-1 ile EB-1 Yeşil Kart Arasındaki Fark Nedir?

Halihazırda O-1 vizeniz varsa ve statünüzü EB-1’e değiştirmek istiyorsanız ABD’de kaldığınız süre boyunca gerçekleştirdiğiniz çalışmalarınızı göstermeniz gerekecektir. Böylelikle ABD Vatandaşlık ve Göçmen Ofisi’ne alanınızda tamamladığınız önemli projeleri kanıtlamış olursunuz.

Bu projeler hem ulusal hem de uluslararası alanda tanınırlık kazandığınızı göstermelidir. Bu noktada amacınız, alanınızda önemli bir yer edindiğinizi ve üstün yeteneklerinizi EB-1 statüsü kapsamında ABD’de kullanmaya devam edeceğinizi kanıtlamak olmalıdır. Dolayısıyla birkaç sene içerisinde EB-1 başvurusu yapmayı planlıyorsanız hemen özgeçmişinizi ve portfolyonuzu hazırladığınızdan emin olun.

 

O-1 ve EB-1 İşlem Süreleri Arasındaki Farklar Nelerdir?

EB-1 başvurusunu genellikle O-1 vizeniz hala geçerliyken yapmanız tavsiye edilmektedir. Aksi takdirde durumunuz “statü dışı” olarak değerlendirilirse yasal anlamda zorluklar yaşayabilirsiniz. Dolayısıyla EB-1 başvurunuzu O-1 vizenizin süresi dolmadan yapmalısınız.

EB-1 başvurusu için gereken toplam işlem süresi duruma göre değişiklik göstermektedir. Başvuru sahibinin evraklarını doğru bir şekilde hazırlaması, ABD Vatandaşlık ve Göçmenlik Ofisi’nin karar verme süresi, başvuranın premium hizmetlerden yararlanıp yararlanmaması gibi durumlara bağlı olmak üzere prosedürün tamamlanması 1 yılı bulabilir. Normal şartlarda ise toplam işlem süresi altı ile sekiz ay arasında değişmektedir.

 

O-2 Vizesi Nedir?

O-2 vizesi, O-1 vizesi sahipleri için gerekli asistanlara ve yardımcılara verilen bir vize türüdür. O-2 vizesi alan kişiler de yasal yollardan kalıcı oturma izni edinme şansına sahiptir. Ancak O-2 vizesi almanız O-1 vizesi sahibine bağlı olsa da yeşil kart başvurunuz yalnızca sizin kendi özellikleriniz göz önünde bulundurularak kabul edilebilir.

 

EB-2 işveren bazlı yeşil kart nedir?

Bu yeşil kart şartlarını sizin karşılamanız gerektiği anlamına gelmektedir. Seçeceğiniz yeşil kart, özelliklerinize göre değişebilir. Çoğu O-2 vizesi sahibi için EB-2 vizesi uygundur. Ancak en azından alanınızda üstün yetenekli olmanız, yüksek lisans derecesine sahip olmanız veya Ulusal Çıkar Muafiyeti almaya hak kazanmanız gerekmektedir.

 

EB-3 işveren bazlı yeşil kart nedir?

Yaygın seçeneklerden bir diğeri de EB-3 yeşil kartıdır. Başvuru sahibi bir lisans derecesi veya uzmanlaştığı alanda iki yıllık tecrübe ile yeşil kart alabilir, ancak bu durumda kendilerine sponsor olacak bir şirkete ihtiyaçları vardır.

Başvuru zamanı hala ABD’de bulunuyorsanız statü düzenlemesi için başvuru yapmanız yeterli olacaktır. Böylelikle başvurunuz onaylanır onaylanmaz yasal olarak kalıcı oturma izni edinmiş olursunuz.

Ancak bu sırada ABD’de değilseniz yeşil kart almadan önce konsolosluk aracılığıyla işlemlerinizi tamamlamanız ve konsolosluk görüşmesine katılmanız gerekecektir.

Ücretsiz danışma hizmetimizden yararlanmak ve başvuru yapmadan önce size en uygun seçeneklerin neler olduğunu öğrenmek için dilerseniz ofisimizi arayabilir, bir Skype görüşmesi veya yüz yüze görüşme ayarlayabilirsiniz.

 

EB-1A bir iş teklifi ya da çalışma belgesi gerektirir mi?
EB-1A bir iş teklifi ya da Çalışma belgesi gerektirmemektedir ancak bu kategoriye dahil olmak için standartlar oldukça yüksektir. Bu kategori, alanlarında en iyi konumundaki kişiler için tasarlanmıştır.

EB-1 yeşil kart kategorisi her türlü iş alanına açık mıdır?
USCIS düzenlemeleri içerisinde bilim, sanat, eğitim, işletme veya atletizmde bu alanlar özellikle listelenmiş olsa da belirli mesleklerin bu alanlara uygun olarak geniş bir bağlamda yorumlanması da söz konusudur; olağanüstü yetenek standartlarını karşılamış olan hayvan terbiyecileri dahi “sanat” alanında olağanüstü yetenekli yabancı uyruklu kişi olarak kabul edilmiştir.

EB-1 yeşil kart başvurusunun kriterleri nelerdir?
“Olağanüstü Yetenekli Yabancı Uyruklu Kişi” olarak nitelendirilmesi için kişinin ya bir defaya mahsus başarı (Nobel Ödülü ya da Olimpiyat Madalyası ile aynı düzeyde uluslararası kabul gören büyük bir ödül almış olmak gibi) ya da daha genel olarak takip eden şu 3 kriteri sağlaması gerekmektedir:

  • İlgili alanda üstün başarı için ulusal ve uluslararası düzeyde tanınan daha küçük ödüller ve madalyalar almış olmak
  • Bir alanda faaliyet gösteren uzmanlarca değerlendirildiği üzere üyesi olmak için üstün başarı gerektiren bir dernek Üyeliği
  • Profesyonel ya da önemli ticari yayınlarda kişi hakkında yayınlanmış içerikveya diğer önemli mecralarda kişi hakkında yayınlanmış içerik/şahsen katılımı
  • Bireysel ya da bir panel üyesi olarak o alanda faaliyet gösteren diğerlerinin eserlerini değerlendiren hakem olarak katılımı (yayınlanacak makaleleri değerlendirme/hakemlik faaliyetinde bulunma talepleri, tartışma ve danışma panellerine katılma daveti, vb.)
  • O alana orijinal bilimsel, akademik, sanatsal, atletik ya da ticari açıdan büyük öneme sahip katkılar
  • Profesyonel ya da önemli ticari yayınlarda veya diğer önemli mecralarda yayınlanmış ve alana ait akademik makalelerin Yazarlığı
  • Sanat sergileri veya gösterimlerde kişinin o alandaki eserinin sergilenmesi
  • Seçkin itibara sahip kurum ya da kuruluşlardaöncü ya da kritik pozisyonda hizmet vermek
  • Alanda faaliyet gösteren diğerleriyle karşılaştırıldığında, hizmetleri içinyüksek maaş ya da diğer önemli ölçüde yüksek karşılık alması
  • Gişe başarısı gibi sahne sanatları ya da albüm, kaset, kompakt disk ve video satışlarında ticari başarı

Eğer yukarıda belirtilen faktörler ilk bakışta kişinin uzmanlık alanı için geçerli değilse, USCIS ek belge tiplerini de kabul edebilir.

EB-1 yeşil kart için ne tür kanıtlar gerekiyor?
Başvuru sahibinin faaliyet alanı ve karşıladığı kriterlere bağlı olarak bu kanıtlar büyük ölçüde farklılık göstermektedir. Tüm iddiaların somut ve belgelere dayalı olması esastır. Örneğin, “alana ait akademik makalelerin yazarlığı” belgesi o kişi tarafından yayınlanmış makale ve/veya kitapların kopyalarının yanı sıra bu eserin alanda görmüş olduğu kabulün delilini (alıntı sayısı, eleştiriler, vb.) de içermelidir. Dahil edilen her bir belge bireyin ulusal ya da uluslararası itibara sahip olduğunu göstermeye yardımcı olmalıdır.

Tüm başvurular kişinin uzmanlık alanındaki meslektaşları ve akranlarının yazmış olduğu mektuplar ile desteklenmelidir ve eğer mümkünse başvuru sahibiyle daha önce çalışmamış bağımsız referanslar içermelidir.

EB-1 dosyası işlemleri ne kadar sürer? Hızlandırılmış hizmet mevcut mu?
USCIS I-140 formu doldurularak yapılan Olağanüstü Yetenek başvurusunun onaylanması günümüzde başvurunun USCIS’e teslim edildiği ilk tarihi takip eden en az 4-6 ay içerisinde sonuçlanmaktadır.

“Ayrıcalıklı İşlemler” olarak da bilinen hızlandırılmış hizmet EB-1A başvuruları için mevcuttur. Ayrıcalıklı İşlemler 1.225 ABD doları ek ücret gerektirmektedir ve buna karşılık USCIS 15 gün içerisinde ilk kararını verecektir.  Ek kanıt istenmesi halinde, bu kanıtın teslim edilmesini takip eden 15 gün içerisinde son karar verilecektir. İlk başta 1.225 ABD doları ek ücret ile birlikte yapılmamış olsa dahi herhangi başvurunun Ayrıcalıklı İşlemlere yükselmesinin mümkün olduğunu unutmayın.

Çalış ve gez iznine ne zaman başvurabilirim? Ve yeşil kart ne zaman çıkar?
Şu ikisi mümkündür; 1) EB-1A başvurusu onaylandıktan sonra kalıcı oturum izni başvurusu yapmak için bekleyebilir ya da 2) EB-1A başvurusu ile aynı anda kalıcı oturum izni başvurusu yapabilirsiniz. Bunlardan herhangi biri ABD toprakları içinde ya da yurt dışındaki bir ABD konsolosluğunda işleme koyulabilir.

Her iki başvuruyu da aynı zamanda yapmanın getirdiği fayda, EB-1A başvurunuzun onaylanmasını beklerken USCIS’in çalış ve gez izninizi işleme alacak olmasıdır. EB-1A başvurunuz onaylandıktan sonra yeşil kart işlemleri gerçekleştirilir. Bununla birlikte, EB-1A başvurusu herhangi nedenle reddedilirse çalış ve gez izniniz iptal edilecek ve yeşil kart başvurunuz reddedilecektir. Bu süreç maliyetli olabilir, bu nedenle pek çok kişi EB-1A onayını aldıktan sonra başvuru yapmak için beklemeyi tercih eder.

Buna eşdeğer geçici bir vize seçeneği mevcut mu?
O-1, Olağanüstü Yeteneğe bağlı olarak kalıcı oturum almak için iyi bir ilk adım olan bir geçici çalışma vizesidir.

EB-1 yeşil kart başvuruma yardımcı olacak başka ne yapabilirim?
Bize uzmanlık alanınızı açıklamanız için ücretsiz danışmanlığın yanı sıra, özellikle bir araştırmacı/akademisyen iseniz başvurunuzun başarı olasılığını artırmak için yapabileceğiniz bazı şeyler mevcut. Bkz. Sayfanın devamı;

Aşağıda geçmişteki bilim insanı müvekkillerimizin O-1, EB-1 ya da E-2 NIV için kullanışlı olduğunu gördükleri kaynakların bir listesini bulacaksınız.

  • ResearchGatemakale görüntüleme, indirme, alıntılar gibi istatistikler ve ölçümler sunmaktadır. *Google Akademik’te indekslenmemiş alıntılar da içerebilir.
  • Thomson Reuters & Web of Knowledgealanınız için daha önemli olabilecek Eigenfactor sıralaması gibi bir dizi analiz sunmaktadır. Web of Knowledge aynı zamanda belirli bir araştırmacıdan alıntı yapılan lokasyonların tümünü gösteren bir harita çıkaran Research ID Labs ile çalışmaktadır. *Google Akademik’te indekslenmemiş alıntılar da içerebilir.
  • Academiaaraştırmacı profilleri ve çalışma analizleri sunmaktadır.
  • Google Akademikaraştırmacı profilleri sunar ve H İndeksinizi hesaplar.
  • Faculty of 1000makalelerinizi değerlendirir.
  • Altmetric kişileri çevrimiçi haber raporları, tweetler, alıntılar, Facebook paylaşımları, vb. de dahil olmak üzere ve bunların lokasyonlarının haritalarıyla birlikte kişiler ve çalışmalarına skor verir.
  • comçalışmalarınızı yayımlayan dergiler hakkında kabul görme, SNIP ölçütü ve diğer verileri sunmaktadır.
  • Eğer çalışmalarınızdan alıntı yapan patentler, beyaz bültenler, konferans sunumları, vb. biliyorsanız ve bunlar Google Akademik’te indekslenmemişse bunların kopyalarını sağladığınızdan emin olun.
  • Scopushakemli literatür için bir özet ve alıntı veritabanıdır. Dergi ölçümleri ve alıntı sayıları gibi bir dizi analize yer vermektedir.
  • Publish or Perishçeşitli veritabanlarından akademik alıntıları getiren ve sonuçları analiz eden ücretsiz bir yazılımdır. Bir araştırmacının H-indeksi, G-indeksi, yıllık ortalama alıntı sayısı ve daha fazlasına erişim sağlar.

New York Office

65 Broadway Suite 1603
New York, New York 10006

Andrew P. Johnson - Immigration Lawyer