Chat with us, powered by LiveChat

Tag: f-1

F-1 Öğrenci Vizesi Başvurusu

F-1 öğrenci vizesi, Amerika Birleşik Devletleri’nde okumak isteyen öğrenciler arasında en sık kullanılan vizedir. Eğitimlerini itibarlı bir okul ya da üniversitede devam ettirmek isteyen yabancı öğrencilerin ABD’ye giriş yapmaları için verilen geçici bir vizedir. Amerika Birleşik Devletleri 2012 senesinde 486.000 yeni F-1 vizesi vermiştir. Bu rakam bir öncesi senin iki katıdır.

F-1 Öğrenci Vizesi Başvurusu

F-1 Öğrenci vizesi başvuru adımları, başvurunuzu yapmaya karar verdiğiniz ABD büyükelçiliği ya da konsolosluğuna göre farklılık gösterebilir. Seçtiğiniz ABD büyükelçiliği ya da konsolosluğuna özel gereklilikleri görmek için USEmbassy.gov adresini ziyaret edin.

Bir F-1 öğrenci vizesi alma sürecine başlamak için şunları yapmanız gerekecektir:

  • Form DS-160 Online Göçmenlik Dışı Vize Başvuru Formunu doldurun. Bu başvuru formunun onaylama sayfasını yazdırın ve bu sayfayı F-1 öğrenci vizesi görüşmenize getirin.
  • Fotoğrafınızı Yükleyin Fotoğraf gerekliliklerinitakip edin ve online başvuru ile birlikte fotoğrafınızı gönderin.

Online başvurunuzu doldurduğunuz zaman ABD Büyükelçiliği ya da Konsolosluğundan bir görüşme günü alabilirsiniz. İkametgahınızın kayıtlı olduğu yere yakın bir lokasyonda görüşme tarihi almak en iyi seçim olacaktır. Lokasyon ve çalışma saatlerine bağlı olarak görüşme bekleme sürelerinin uzun olabilmesi nedeniyle F-1 öğrenci vizesine vakit kaybetmeden başvurun.

F-1 Öğrenci Vizesi Gereklilikleri:

  • Seçilen eğitim programının akredite akademik eğitim programı, bir dil eğitimi programı ya da bir mesleki eğitim programı olması gerekmektedir.
  • Öğrencinin seçmiş olduğu okul hem Öğrenci Değişimi ve Ziyaretçi Öğrenci Programı hem de Göçmenlik ve Gümrük Teşkilatı tarafından kabul edilmiş olmalıdır.
  • Öğrenci, tam zamanlı bir programa kaydolmuş olmalıdır.
  • Öğrenci İngilizce dil yeterliğinin olduğunu kanıtlayabiliyor olmalı ya da bu yeterliğe erişmeye yönelik kurslara kaydolmuş olmalıdır.
  • Öğrenci, öğrenim süresi boyunca finansal olarak bağımsız olmaya yeterli paraya sahip olmalıdır.
  • Öğrenci yurtdışında almış olduğu oturumdan vazgeçmemelidir.

F-1 Öğrenci Vizesi için Gerekli Belgeler:

F-1 öğrenci vizesi görüşmesi öncesinde edinmeniz ve görüşme tarihinde yanınızda götürmeniz gereken bazı belgeler bulunmaktadır. Bu belgeleri yanınızda bulundurmamak F-1 öğrenci vize başvurunuzun kabul edilmesini tehlikeye atabilir.

  • Geçerli Pasaport– Pasaportunuz, ABD’de kalacağınız sürenin sonundan altı ay daha uzun süreyle geçerli olmalıdır.
  • Göçmenlik Dışı Vize BaşvurusuForm DS-160 onay sayfası
  • Başvuru ücretinin ödendiğine dair makbuz
  • Fotoğraf – Online göçmenlik dışı vize başvurunuzu doldururken fotoğraf yüklemeyi başaramadıysanız görüşmeye yanınızda ilgili gerekliliklere uygun bir basılı fotoğraf getirmelisiniz.
  • Göçmenlik Dışı (F-1 ya da M-1) Öğrenci Statüsüne Uygunluk Sertifikası Form I-20– Kayıt yaptırdığınız okul, bilgilerinizi SEVIS veritabanına girdikten sonra size SEVIS tarafından oluşturulmuş bir Form I-20 gönderecektir. Siz ve okul yetkilisi bu I-20 Formunu imzalamalıdır.

EK BELGELER

  • Akademik hazırlık durumunuzun kanıtı, şunlar gibi:
    • Transkriptler, diplomalar, dereceler ya da gitmiş olduğunuz okullardan belgeler
    • ABD’de kaydolduğunuz okul tarafından talep edilmiş olan standartlaştırılmış test sonuçlarınız.
  • Öğrenimin tamamlanması üzerine ABD’yi terk edeceğinize dair beyanınız.
  • Tüm eğitim, geçim ve seyahat masraflarınızı nasıl karşılayacağınıza dair belgeler.

F1 Vize Görüşmesi

F-1 öğrenci vizesi görüşmesinde parmak iziniz alınacak ve bir dosyaya kaydedilecektir. Konsolosluk çalışanları, başvurmuş olduğunuz bu vize kategorisi için gereklilikleri yerine getirip getirmediğinizi belirleyecektir. Görüşmeden sonra vizeniz idari süreçten geçebilir ve bu süreç görüşme sonrasında yaklaşık 60 gün içerisinde tamamlanır.

F-1 öğrenci vizesinin onaylanmasından sonra vizenizin tahminen ne zaman hazır olacağını görmek için vize işlem süresini kontrol edebilirsiniz.

 

F-1 Öğrenci Vizesi Çalışma İzni:

F1 vizesi almış olan öğrencilerin ilk senelerinde kampüs dışında çalışmalarına izin verilmez. Bununla birlikte, belirli düzenlemelere tabi olmak şartıyla kampüs içerisinde çalışabilirler. Öğrenci ilk senesini tamamladıktan sonra, öğrenim gördükleri alan ile ilişkili olmak koşuluyla kampüs dışında belirli iş seçeneklerini değerlendirebilir.

 F-1 Vizesi nasıl Yeşil Kart ile değiştirilir

ABD’ye iş, aile ya da öğrencilik yolu ile giriş yapmış olan çok sayıda kişi bu ülkede daimi olarak kalmak istemektedir. Bununla birlikte, göçmenlik dışı vizeden bir göçmenlik vizesine (yeşil kart) geçiş yapmak özellikle belirli vizeler için göründüğü kadar kolay değildir. Bunun nedeni ise “ikili niyet” olarak adlandırılan ve belirli bir vizeye sahip olan kişinin göçmenlik dışı statüdeyken yasal yollarla daimi oturum yolu arayabilmesine izin veren özelliktir.

H-1B ve L-1 gibi bazı vizeler ikili niyet içerirken diğerleri içermez. F-1 de bu talihsiz vizeler arasındadır. F-1 statüsündeyken yeşil kart başvurusu yapmak sadece yeşil kart başvurunuzun reddedilmesine sebep olmakla kalmaz aynı zamanda bir statü ihlali olarak kabul edilir ve ABD’ye yeniden girişin geçici olarak yasaklanması ile sonuçlanabilir.

Sorulacak soru şudur: ABD’ye F-1 statüsü altında giriş yapmışsanız bir yeşil kart alabilir misiniz?

Bu sorunun yanıtı evet olacaktır, ancak burada yapılacak şey F-1 vizesinden doğrudan yeşil karta geçiş değildir. Öğrencinin yapması gereken ilk şey, F-1 statüsünün izin verdiği ve ikili niyete sahip başka bir göçmenlik dışı vize statüsüne geçiş yapmaktır. Göz önünde bulundurulabilecek bazı seçenekler H-1B, E-1/E-2, L-1 ve O-1 vizeleri olmaktadır. Bu vizelerin herhangi biri için gerekli niteliklere sahipseniz, o halde yapmanız gereken tek şey gerekli ücretleri ödeyerek gerekli dokümanlar ile birlikte I-129 başvurusu yapmaktır. Eğer H-1B seçilecek olursa görüşme kotası dolayısıyla belirli şartlara tabi yıllık lotoya katılmanız gerekecektir.

İkili niyete sahip vizenizi aldıktan sonra vakit kaybetmeden yeşil kart başvurusu yapabilirsiniz. Hangi yeşil kartın niteliklerinize en uygunu olduğunu belirlemelisiniz. İş deneyimi kısıtlı genç bir öğrenciyseniz EB-3 vizesini göz önünde bulundurabilirsiniz. Eğer hayatınızın ilerleyen yıllarında okumaya devam ettiyseniz ve yüksek lisans derecesi aldıysanız EB-2 daha iyi bir seçenek olabilir.

Siz veya işvereniniz yeşil kart başvurusunu yaptıktan sonra öncelik tarihiniz çıkana kadar beklemeniz gerekir. Bu tarih, USCIS’in başvurunuzu aldığı tarihtir. Dışişleri Bakanlığının yayınladığı aylık vize bültenini kontrol etmelisiniz. Yeşil kartınızın son eylem tarihi ve menşe ülke öncelik tarihinizle eşleşir ya da bu tarihi geçerse tarihiniz çıkar ve sizin için bir vize numarası mevcut hale gelir.

Bu noktada iki seçeneğiniz vardır. ABD’de göçmenlik dışı bir statü ile bulunduğunuz için statü değişimi amacıyla I-485 başvurusu yapabilirsiniz. Bu ortalama altı ay kadar sürer ve maliyetli olabilir. Diğer yandan, konsolosluk sürecine girmeyi seçebilirsiniz ve bu da bir DS-260 başvurusu doldurmanızı ve bunu görüşme için memleketinizdeki ABD Konsolosluğa ya da Büyükelçiliğe götürmenizi gerektirir. Bu süreç zahmetli görünebilir ama konsolosluğunuzdaki iş hacmine bağlı olarak daha hızlı bir seçenek olabilir.

Eğer I-485 başvurunuz kabul edilir ya da konsolosluk görüşmeniz iyi giderse yasal daimi oturum alırsınız ve yeşil kartınız adresinize gönderilir.

Göçmenlik Avukatlarımız Size Nasıl Yardımcı Olabilir:

Başvuru yapacak kişi ABD’de daha uzun süreyle kalmak istiyorsa göçmenlik avukatlarımız size F-1 Vizesi yenileme sürecinde yardımcı olmak için gerekli bilgi ve deneyime sahiptir.  Andrew P Johnson Hukuk Bürosu CPT, OPT, STEM uzatma, vize değişikliği ve Cap Gap Kuralı kullanarak istihdam uzatma dosyalarında da size danışmanlık sağlayacaktır. Başvuru sahibi F-1 statüsü alırsa, eşi ve evlenmemiş yirmi bir yaş altı çocukları F-2 Vizesi almaya hak kazanacaktır. Konusunda uzman avukatlarımız size yardımcı olmaya hazırdır.

Andrew P Johnson Hukuk Bürosu size F-1 Vizesi almanızda yardımcı olacaktır ve mevcut en iyi stratejiyi belirlemek için engin deneyime sahiptir. Göçmenlik avukatlarımız size mümkün olan en iyi hizmeti vermek için kişiselleştirilmiş bir hizmet sunacaktır. F-1 Vizesi avukatlarımız, daha önce başarısız bir başvuru yapmış olsanız dahi bu sürecin her adımında yanınızda olacaktır.

 

New York Office

65 Broadway Suite 1603
New York, New York 10006

Andrew P. Johnson - Immigration Lawyer