Chat with us, powered by LiveChat

Tag: green card

EB-3 Programının Tarihçesi

EB-3 programı 50 yılı aşkın süredir yürürlüktedir ve US CIS’in insanların istihdam yoluyla ABD’ye girişine ve yeşil kart edinmelerine izin verdiği istihdam temelli 3. kategoriyi ifade etmektedir.

https://www.uscis.gov/working-united-states/permanent-workers/employment-based-immigration-third-preference-eb-3

Örneğin, 2016 senesinde istihdam temelli başvurular sonucunda 140 bin yeşil kart verilmiştir.  Ve 2015’te de 121 bin istihdam temelli yeşil kart verilmiştir:

http://www.pewresearch.org/fact-tank/2017/07/06/more-than-half-of-new-green-cards-go-to-people-already-living-in-the-u-s/

https://fas.org/sgp/crs/homesec/R42048.pdf

Google, Apple, Exxon gibi büyük şirketler ve yüzlerce daha küçük şirket gelecekteki çalışanlarına yeşil kart temin etmek amacıyla EB-3 sürecini kullanmaktadır.

 

Bu süreç üç adımdan oluşur.  İlk olarak, şirketin Çalışma Bakanlığına (DOL) bu pozisyonda çalışmak için ABD vatandaşı işçi bulamadığını kanıtlaması gerekir. Genellikle iş tanımına bağlı olarak bir şirketin bunu yapması oldukça zordur. Bir şirket bir pozisyon için yüksek bir maaş verdiği zaman birçok ABD vatandaşı bu işe başvuru yapar, işte bu nedenle de yüksek maaşlı bir işe hiçbir ABD vatandaşının başvurmadığını ya da başvuranların kalifiye olmadığını kanıtlamak bazen zordur. Örneğin, eğer Apple Alman bir Bilgisayar Mühendisine EB-3 süreci yoluyla yeşil kart almaya çalışıyorsa bu pozisyon için gerçekleştirdikleri ilan süreci sonunda Apple’ın bu iş için gerekli gördüğü deneyime sahip bir ABD vatandaşının bulunamadığını kanıtlamaları gerekir. Amerika Birleşik Devletleri vatandaşları bilgisayar mühendislerinden özgeçmişler aldıkları zaman zorluk çıkar ve bu başvuru sahiplerini diskalifiye etmeleri gerekir.  (Hademelik ve bina görevlisi işleri için ise bu adım hiç de zor değildir çünkü ABD’de bu gibi işleri yapacak ABD vatandaşı bulmakta zorluk yaşanmaktadır.)

 

Apple DOL onayını aldıktan sonra EB-3 kategorisi altında I-140 formunu işleme koymalıdır.  Bu ikinci adım için Apple’ın DOL başvurusunda belirtilmiş olan maaşı başvuru sahibine ödeyebilecek olduğunu kanıtlaması gerekir.  Büyük şirketler için bu ikinci adım oldukça basittir, küçük şirketler için ise mesela o şirkette sadece üç çalışan olması o şirketin gelecekte maaşları ödeyebileceğini kanıtlayamayacağı için bu I-140 süreci bazen daha zorlu bir hal alabilir.  I-140 başvurusu onaylandıktan sonra bir sonraki adım Ulusal Vize Merkezinde (NVC) işlemleri gerçekleştirmek olacaktır ve burada NVC’nin güvenlik kontrollerini yapabilmesi için başvuru sahibinin sadece kimlik belgelerini, adli sicil kaydını, vb. ibraz etmesi gerekir.  Güvenlik kontrolünden sonra NVC başvuru sahibiyle vatandaşı olduğu ülkedeki ABD Büyükelçiliğine giderek görüşme yapacağı bir tarih belirler ve bu görüşmede kişinin o iş için gerekli niteliklere sahip olduğunu (referans mektupları özgeçmiş, vb.) kanıtlaması ve pasaportuna yeşil kart vizesini alması gerekir.  Başvuru sahibi Amerika Birleşik Devletleri’ne girdikten sonra gerçek yeşil kartını alacaktır.   Hademelik ve bina görevlisi işleri için Büyükelçilikte deneyim göstermek gerekmemektedir, çünkü bu iş için deneyim gerekmez.

 

İstatistiklerde de belirtildiği üzere bu istihdam temelli süreç ABD’de yılda 100 binden fazla kez gerçekleştirilir. O kadar fazla başvuru sahibi EB-3 kategorisi ile yeşil kart almıştır ki günümüzde Çin, Hindistan ve Filipinler gibi büyük nüfuslu ülkelerde ABD’ye yeşil kart ile giriş için bir bekleme süresi söz konusudur. (Bkz. Çalışma Bakanlığı istihdam temelli tercihler tablosu) https://travel.state.gov/content/travel/en/legal/visa-law0/visa-bulletin/2019/visa-bulletin-for-october-2018.html

 

Vasıfsız işçiler için mevcut hademelik ve bina görevlisi işlerinin tarihçesi

Başvuru sahibi, Amazon, tarımcılık şirketleri, hastaneler, vb. büyük şirketlerin insan kaynaklarından sorumlu bir işçi bulma şirketiyle sözleşme imzalar. İşçi bulma şirketi Güney Carolina’da bulunmaktadır ve ilk olarak 2013 senesinde Güney Carolina’da büyük bir tavuk kemik ayrıştırma fabrikası ile sözleşme imzaladığı zaman yüksek hacimde sponsorluğa başlamıştır. İşçi bulma şirketi, günde 12 saat boyunca tavuk kemiklerini çıkaracak ABD’li işçi bulmak ve bunları elinde tutmakta büyük zorluk yaşamış olan bu fabrikanın sahipleri ile pazarlıklarını gerçekleştirmiştir. İşçi bulma şirketi, o tavukçuluk firması için en az bir sene süreyle çalışacak işçiler bulmak üzere bir sözleşme imzalamıştır. Bu sözleşmede, işçi bulma şirketi bir fabrikada en az bir sene süreyle çalışacak belirli sayıda göçmen işçi sağlayacağını beyan etmiştir; tavukçuluk fabrikası ise bu işçileri işe alacağını ve her bir işçi için bir DOL Başvurusu yapacağını beyan etmiştir.

 

İşçi bulma şirketi o fabrikanın insan kaynakları bölümüne DOL başvurularının nasıl yapılması konusunda danışmanlık hizmeti vermektedir. Tavukçuluk fabrikası halihazırda ABD’li işçileri işe alamadıkları ya da işte tutamadıklarını gösteren veri ve istatistiklere sahip ve bunları DOL’e sunuyorlar.  Yukarıda da belirttiğimiz gibi bu adım zorlu olabilir, eğer büyük bir şirket bir bilgisayar mühendisini işe alacaksa ve iş arayan çok sayıda ABD’li bilgisayar mühendisi varsa. Bu gibi durumlarda, tavukçuluk fabrikasının istatistiksel verilerine bağlı olarak, tavukçuluk fabrikasının ABD vatandaşı işçi bulamadığı ya da uzun süreyle çalıştıramadığının kanıtının olmasıyla ilk adım kolaylıkla kanıtlanabilir.

Tavukçuluk fabrikası hiçbir zaman işçi bulma şirketinden para almaz, sadece o işi en az bir sene boyunca yapacak işçiler kabul eder.  İşçi bulma şirketi, bir yeşil kart başvurusunun onlar adına yapılacağı ve ABD’ye yeşil kart ile giriş yapacakları taahhüdü ve anlaşmasıyla bir sene boyunca bir işte çalışması için her bir göçmenden belirli bir ücret alır.

İkinci adım ise I-140 başvurusudur ve bunun için sadece şirketin o başvuru sahibinin gelecekteki maaşını ödeyebileceğini göstermesi gerekir. Büyük şirketler için bu adım kolaylıkla kanıtlanabilir, çünkü zaten yüzlerce ya da binlerce işçi çalıştırmaktadırlar ve bu da yetkililere gelecekte yeşil kart başvurusu sahibinin maaşını ödeyebileceklerine dair güvence verir.

 

Son adım ise, güvenlik kontrollerinin yapıldığı Ulusal Vize Merkezi ve yeşil kart için Büyükelçilik görüşmesidir ve bu işin hiçbir vasıf gerektirmemesi nedeniyle işçi vasıfları konusunda hiçbir sorun yaşanmayacaktır.

ABD’de yasal olarak F-1, E-2, H-1b ya da L-1a vizesiyle ikamet eden başvuru sahiplerinin yeşil kart görüşmeleri ABD’de yapılır.

2013’ten bu yana işçi bulma şirketi ABD’de faaliyet gösteren ve ABD vatandaşı işçi bulmak ve tutmakta aynı sorunları yaşayan çok sayıda hademelik ve bina görevlisi hizmetleri şirketiyle benzer sözleşmeler imzalamıştır. Bununla birlikte, her büyük şirkette olduğu gibi bir sözleşmenin sonuçlandırılması tüm bürokrasi kademelerinden geçmek zorundadır. İşçi bulma şirketi, başvuru sahiplerini yüksek bir hacimle sürece tabi edebilmek için sadece 100 ya da 500 çalışana ihtiyaç duyan firmalarla çalışmaktadır.

 

Bu işçi bulma şirketi 2013 ile 2015 arasında EB-3 süreci yoluyla 116 kişiye tavukçuluk fabrikasında istihdam sağlayarak yeşil kart almıştır. 2015 ile 2017 arasında belirtilen bina hizmetleri şirketi için 96 yeşil kart almış ve 117 başvuru sahibi şu anda onay sürecinin sonuna gelmiştir.  2018’de ise mevcut bina hizmetleri şirketi başvuruların yıl boyunca işleme koyulacak olması nedeniyle şimdilik 314’ten fazla başvuruyu işleme koymuştur.    2018 sonuna kadar Çalışma Bakanlığına toplamda 210 başvuru daha yapılacaktır.    Çalışma Bakanlığının yayımlamış olduğu istatistiklere göre geçtiğimiz sene 3107 vasıfsız işçinin yeşil kart başvurusu onaylanmıştır.  (Bkz. Çalışma Bakanlığının istatistikler sayfası “minimum education requirements other”) https://www.foreignlaborcert.doleta.gov/pdf/PerformanceData/2018/PERM_Selected_Statistics_FY2018_Q4.pdf

 

Göçmenlik hukuk büromuz başvuru sahiplerinin USCIS ve Ulusal Vize Merkezine resmi belgelerini vermeleri ve gerekli formları işleme koymalarında destek vermekte ve büyükelçilik görüşmesine hazırlanmalarına yardımcı olmaktadır. Geçtiğimiz 20 sene içerisinde hukuk büromuz binden fazla istihdam temelli yeşil kar başvurusunu işleme koymuştur.  Özetlemek gerekirse, büyük bir ABD’li şirkette çalışmak için gerekli DOL onayının alınmasında ihtiyaç duyulan tüm işlemleri işçi bulma şirketi yapar ve hukuk büromuz da göçmenlik belgelerinin hazırlanması USCIS, USCIS ve NVC’ye verilmesinin yanı sıra Türkiye’deki büyükelçilikte yapacağınız görüşme için sizi hazırlar. Lütfen sorularınızı  a.johnson@lawapj.com adresine yazmaktan çekinmeyin ya da EB-3 programı ile ilgili sormak istediğiniz herhangi soru olması halinde telefonda, Skype ya da WhatsApp üzerinden danışmanlık görüşmesi alabilirsiniz.

 

The EB-5 Investment Green Card

 

The immigrant investment green card establishes permanent residency with the EB-5 investor program. Foreigners making an investment in a United States business can establish permanent residency leading to citizenship in the United States. This includes the individuals spouse, and any children less than 21 years of age. The USCIS or United States Citizenship and Immigration Services operate the EB-5 program. The United States Congress established the program in 1990 to help increase investments in the United States economy.

 

The Investment Green Card Requirements

 

An at-risk capital must be made by the foreign investor with a capital investment in a United States for-profit business to meet the investor requirements of the EB-5 investment green card visas. Depending on the project, the investment must be $500,000 or $1 million. The investment for a TEA, or targeted employment area is $500,000, and any other investments require a minimum of $1 million. The EB-5 investments must result in creating ten fulltime jobs in the United States for a minimum of two years. This process is extremely complicated, and the services of an immigration attorney are highly recommended.

 

The Investment Green Card Numbers

 

A total of 10,000 investment green card EB-5 visas are reserved by the USCIS every fiscal year, and this number has never been reached. In 2011, the number of program participants interested in an investment green card drastically increased, and over 3,000 investors applied for the program. During the 2011 fiscal year, approximately 3,500 EB-5 investment green card visas were granted. This was an increase of eighty percent from 2010. His growth was attributed to an increase in confidence levels due to the efficiency of the application process, the transparency of the USCIS, and an increase in the number of United States regional centers. The total number of EB-5 applicants between the fiscal years of 2005 through 2012 were 12,410, with the least number of applicants at 332 in 2005. These figures were based on the data of receipts for I-526 by the USCIS.

 

The EB-5 Investment Green Card Regional Centers

 

There are two main options for investment for an individual interested in an investment green card. The first is to invest directly through the regional center. The second is an investment project located by the investor, and the individual must have a direct role in management in completion of the project. For individuals interested in more control of their investment, direct investments are best. Both options are effective, but the complicated nature of the investment green card requirements do require legal assistance. Those individuals with more interest in the EB-5 immigration goals as opposed to obtaining the highest return for their investment are better off investing in the Regional Center. The USCIS provide the designation to the regional centers for the EB-5 investment projects. Approximately ninety percent of all investments made by EB-5 applicants are made through a regional center.

 

Requirements for Job Creation

 

The Regional Centers handle the requirements for job creation. USCIS requires a minimum of ten full-time jobs to be created by the EB-5 investment for qualified United States workers. The creation and preservation of all these jobs must happen within two years of the entrance into the United States, and conditional permanent residency of the investor. The definition of an EB-5 project job is indirect, direct, or induced. In the context of a direct investment, the applicant for the investment green card must prove their capital resulted in the creation of direct jobs. The employees must work directly with the business for which the EB-5 investment was made. In the context of the regional center, indirect, direct and induced jobs can be counted by the individual towards the requirement for job creation.

 

The Application Process Review for An Investment Green Card

 

There are three basic steps an EB-5 visa applicant must follow to obtain permanent residency in the United States. There must be ten fulltime, direct jobs created by the individual business per direct investment by the applicant. Or, in a regional center designated by the USCIS there must be ten indirect, direct, or indirect jobs created by the investor. The I-526 must be approved before the individual can apply for permanent residency with a DS-260, or Application for Adjustment of Status, or an Application for Immigrant Visa. This petition confers the investment green card to the investor, and all eligible dependents. These forms and supporting evidence are extremely complicated, must be filled out accurately, and the assistance of an immigration attorney is recommended. The I-829 application must be submitted at the end of the two-year period to prove all requirements have been met for the EB-5 visa. If you are seeking an immigration attorney to discuss the process of EB-5, please feel free to contact Law Offices of Andrew P. Johnson to set up a free consultation by phone (212-693-3355) or email at info@lawapj.com.

A: Eventually your friend needs to wire the money from his personal account to your personal account.

For any money that your friend plans on using from any of his business accounts, we need to see a contract of some type where a transaction occurred showing how he earned that money that is in his bank account. If possible, we would like to see the contract and if there are any customs or duties tax payments on the contract. As much documentation as possible showing a contract in which he earned the money.

For example, we want to submit each transaction separately. We will give you a hypothetical of what we would want to submit to US CIS to show how the EB – 5 gift transfer was earned legally. Contract between shipping company A and shipping company B for the amount of $150,000. Upon the purchase of four large containers, by shipping company B, which will then wire $150,000 to shipping Company A’s Business account.

The $150,000 earned in this contract was then wired to Mr. X’s Personal bank account.

As you can see in the above example, the EB 5 source of funding needs to be tracked from a legal transaction. Gifted funds from a friend does not legalize the source of funding. We need to prove to US CIS how the friend was able to obtain the EB 5 funds through a legal source.

***Andrew P. Johnson, a New York Immigration Lawyer, practices immigration law and has litigated immigration cases throughout the country. His office handles all immigration issues and problems. The Law Offices of Andrew P. Johnson has submitted proposed regulations for Congress in order to help streamline the USCIS. In addition, Andrew P. Johnson, has been invited to speak in front of United States ambassadors and United Nations ambassadors regarding all aspects of immigration law. The law office can reach for comments regarding Immigration Reform at 212.693.3355 or apjlaw@gmail.com.

Q: Can I receive an O-1 visa as a hairstylist?

A: We have done numerous O-1 visas, and USCIS is often much more flexible on this visa than they are with other work visas. However it comes down to the quality of the recommendation letters. In addition, secondary evidence such as articles about you, any type of awards or prestigious invitations within your industry, pictures of prestigious salons using your hair styles as advertisements. (These are just ideas and not mandatory)

So what we would like on our side is for you to write a resume, and list the secondary evidence that you can eventually produce. In addition, the possible recommendation letters you can get, we just need their name their job title, and a couple of sentences which demonstrate that they have some expertise or some influence in the field.

With that we can do in an evaluation regarding the potential success of your O-1 visa case.

***Andrew P. Johnson, a New York Immigration Lawyer, practices immigration law and has litigated immigration cases throughout the country. His office handles all immigration issues and problems. The Law Offices of Andrew P. Johnson has submitted proposed regulations for Congress in order to help streamline the USCIS. In addition, Andrew P. Johnson, has been invited to speak in front of United States ambassadors and United Nations ambassadors regarding all aspects of immigration law. The law office can reach for comments regarding Immigration Reform at 212.693.3355 or apjlaw@gmail.com.

New York Office

65 Broadway Suite 1603
New York, New York 10006

Andrew P. Johnson - Immigration Lawyer